Článek
Postup
01.
Květák a brokolici omyjte a rozeberte na růžičky. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu s citronovou šťávou a lžičkou soli. Když začne vřít, vhoďte do ní květák a po dvou minutách brokolici. Vařte další dvě minuty, poté sceďte, pořádně propláchněte ledovou vodou a nechte okapat a zchladnout.
02.
Připravte salát z mrkve a bílé ředkve. Obojí očistěte a nastrouhejte na dlouhé tenké nudličky. Přidejte ocet, cukr a sůl a dejte stranou.
03.
V menším vyšším kastrolu rozpalte olej na vysokou teplotu. Zatímco se zahřívá, umíchejte těstíčko. Do velké mísy vlijte ledově studenou perlivou vodu a rozmíchejte v ní vejce. Přidejte mouku, škrob a sůl a umíchejte těstíčko o málo hustější než palačinkové. Přidejte dvě tři kostky ledu, aby bylo opravdu studené. Možná vám led těstíčko naředí a bude z kousků zeleniny stékat, v tom případě přidejte ještě trochu mouky.
04.
V těstíčku namáčejte postupně zeleninu a vkládejte po částech do rozpáleného oleje tak, aby se moc neochladil – najednou stačí tři čtyři kousky. V dobře rozpáleném oleji budou zlatavé a osmažené v průběhu pár sekund. Hotové nechte chvíli na papírové utěrce okapat a ihned podávejte se salátem.
Tip: K namáčení se v Japonsku tradičně používá sójová omáčka, k tempuře je však skvělá i sladkokyselá pikantní omáčka.
Máte rádi zeleninu smaženou v těstíčku, nebo dáváte přednost trojobalu?