Hlavní obsah

Kdy a proč pot páchne? Normální je nebýt cítit, příčinou ale není jen zanedbaná hygiena

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Každý nevoní stejně. Tělesný pach každého je jedinečný, podobně jako DNA nebo otisk prstů. Závisí na několika faktorech, jako je strava nebo chemické procesy, které v těle probíhají. Co všechno ho tedy může ovlivnit a jak řešit, když je nepříjemný?

Článek

Pocení řeší většina lidí dnes a denně – potí se každý, ne každý je ale stejně cítit. Pot sám o sobě totiž nepáchne, ovlivňuje ho to, co jíte, pijete i nosíte na sobě. Kdy a proč pot smrdí?

Lidské tělo má až 2–3 miliony potních žláz a ty mohou produkovat až litr potu denně. Pot, slaná tekutina, se na povrch dostává póry, které umožňují pokožce dýchat. Jeho úkolem je regulovat tělesnou teplotu a podporovat vylučování toxinů, vody a minerálních solí. To vše se podílí na vytváření tělesného pachu.

Ohniska potních žláz

Nejvíce potních žláz se nachází v podpaží, tříslech a chodidlech, tedy v oblastech, které jsou kromě toho špatně větrané. To je důvod, proč je tělesný pach v těchto místech nejvýraznější. Proto se zde daří růstu bakterií, které pot rozkládají a vytvářejí zápach. Na vině není jen zanedbaná hygiena, ale také klimatické podmínky, dědičnost, strava a některé léky. 

Jakou roli hraje ketóza

Existují potraviny, které se na tom, jak jste cítit, mohou podepsat více než jiné. „Tělesný zápach dokáže výrazně změnit nízkosacharidové stravování, kdy v těle dochází k vytváření ketolátek, které se stávají hlavním zdrojem energie pro organismus. Vedlejším produktem je aceton, který je vylučován právě i prostřednictvím kůže. Lidé v ketóze (ketóza je stav, kdy tělo jako hlavní zdroj energie začne využívat vlastní tukové zásoby místo glukózy – pozn. red.) mají tedy většinou velmi charakteristický odér,“ vysvětluje Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Díky tělesné vůni vás přitáhne i určitý druh partnera. Každý je však cítit jinak a podílí se na tom řada faktorů. Kdy se pach mění v zápach?Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Potraviny, které ovlivňují tělesný pach

  • Bonbony - Vlivem bakterií způsobujících zápach začne cukr kvasit, změní se na alkohol a ten zvýší pH v těle, bude kyselejší.
  • Fast food - Smažená jídla, jako jsou hamburgery, hranolky, řízky a další obsahují škodlivé tuky, zhoršují trávení.
  • Balené potraviny - Je v nich spousta chemie, aby vydržely dlouho, proto se špatně tráví. Důsledkem je kromě vlivu na tělesný pach i pálení žáhy a plynatost.
  • Výrazné koření a cibuloviny - Cibule, česnek, kardamon, kmín nebo kari mohou zvýraznit i tělesný pach. Vhodnější je proto jemnější máta, petržel nebo bazalka.
  • Masné produkty - Těžko se tráví, trvá jim dlouho, než projdou trávicím traktem, kde mohou začít kvasit, což vede k uvolňování toxinů. Někdy se po takovém těžkém jídle pěkně zapotíte.
  • Luštěniny a celozrnné výrobky - Během jejich trávení tělo produkuje metan, vodík a oxid uhličitý. Ty živí bakterie a důsledkem je špatný tělesný pach.
  • Káva - Kofein spouští chemické reakce, které způsobují změnu ve způsobu a množství, jakým se tělo potí.
  • Alkoholické nápoje - Jsou rychle transportovány do krevního řečiště a mění jeho složení. To urychluje proces pocení, jehož zápach může přetrvávat delší dobu.
Foto: Boontoom Sae-Kor, Shutterstock.com

Když ze stravy vyloučíte sacharidy, změní se váš tělesný pach. Na vině je acetonFoto: Boontoom Sae-Kor, Shutterstock.com

Co dělat, když si smrdíte

Stává se, že nevoníte sami sobě. Je to běžné, nemusí to znamenat nic vážného, ale může to být nepříjemné. Jak takový stav řešit a na co si dávat pozor? Noste oblečení vyrobené z přírodních vláken, která absorbují a odpařují pot. Nepoužívejte stejné boty několik dní po sobě.

„Do bot používejte přes noc absorbenty, ochlupení ve slabinách pravidelně zastřihujte nebo šetrně holte, po umytí místa řádně osušte, používejte zásypy a antiperspiranty, pravidelně měňte spodní prádlo a při praní nepoužívejte aviváže,“ radí dermatoložka Marie Finsterlová.

Načítám