Článek
Postup
01.
Smíchejtete mouku se špetkou soli a přidejte teplou vodu, vejce a lžíci octa. Směs zpracujte v nelepivé těsto.
02.
Jakmile je těsto zpracované, párkrát s ním bouchněte o pracovní desku tak, abyste z těsta dostali přebytečný vzduch. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechejte alespoň 10 minut odležet.
03.
Mezitím si připravte náplň. Vypeckované třešně smíchejte s mletým mákem a kůrou z 1 citronu.
04.
Odleželé těsto rozpulte, jednu část zpátky vraťte do mikrotenového sáčku a druhou začněte na pomoučené utěrce vytahovat. Vytahujte rukama opatrně do stran – postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je pak můžete nožem odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.
05.
Vytažené těsto posypte nejprve strouhankou (na 1 závin použijte 1 hrst strouhanky) a poté přidejte polovinu třešňovo-makové náplně.
06.
Pomocí utěrky závin zaviňte, položte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Těsto propíchejte párátkem. Stejným postupem připravte i druhý závin a společně pečte v předehřáté troubě na 180°C do zlatova. To vám bude trvat přibližně 45 minut.
07.
Před podáváním závin posypte moučkovým cukrem. Skvělý bude za tepla i za studena.
Vyzkoušejte naše další verze letních závinů, třeba tvarohový závin s jablky nebo slaný s cuketou.