Článek
Postup
01.
Řepu omyjte, osušte, dejte do malého pekáčku, pokapejte olivovým olejem, přidejte špetku soli a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů alespoň hodinu (podle velikosti), až bude řepa úplně měkká a při vpichu nebude klást silnější odpor.
02.
Upečenou řepu nechte vychladnout, oloupejte ji a nakrájejte na opravdu malé kostičky. Nadrobno nakrájejte i čtvrtku červené cibule, středně velkou kyselou okurku (nebo dvě malé) a 5–6 kaparů.
03.
Všechnu zeleninu dejte do mísy, přidejte suroviny na zálivku a promíchejte. Křen přidávejte postupně a ochutnávejte, aby nepřehlušil chuť ostatních ingrediencí, stejně opatrně pracujte i se solí, sójová omáčka je dost slaná.
04.
Řepný „tatarák“ nechte v lednici rozležet alespoň hodinu a poté podávejte s opečeným toastovým chlebem nebo bagetou.
05.
Rozpalovat troubu kvůli jedné řepě je ale neekonomické (a neekologické). Proto ji přidejte do trouby, když budete péct něco jiného (klidně jenom zabalenou do alobalu). Upečená vydrží v lednici i týden. Nebo rovnou upečte víc řep, určitě pro ně najdete v kuchyni uplatnění.
Z upečené řepy, která vám zbyde, udělejte řepný koláč nebo hummus z červené řepy v torille.