Hlavní obsah
3,1
(118)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Salátek z červené řepy nakrájené na malé kostičky vypadá na první pohled opravdu jako oblíbený tatarák. A i když řepa nikdy nebude chutnat jako svíčková, dejte mu šanci – je svěží, lehce pikantní, krásný na pohled a opravdu chutný.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 1 ks červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1/4 ks červené cibule
  • 1 ks kyselých okurek
  • 5 ks kaparů
Zálivka
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce majonézy
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Řepu omyjte, osušte, dejte do malého pekáčku, pokapejte olivovým olejem, přidejte špetku soli a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů alespoň hodinu (podle velikosti), až bude řepa úplně měkká a při vpichu nebude klást silnější odpor. 

02.

Upečenou řepu nechte vychladnout, oloupejte ji a nakrájejte na opravdu malé kostičky. Nadrobno nakrájejte i čtvrtku červené cibule, středně velkou kyselou okurku (nebo dvě malé) a 5–6 kaparů.

03.

Všechnu zeleninu dejte do mísy, přidejte suroviny na zálivku a promíchejte. Křen přidávejte postupně a ochutnávejte, aby nepřehlušil chuť ostatních ingrediencí, stejně opatrně pracujte i se solí, sójová omáčka je dost slaná.

04.

Řepný „tatarák“ nechte v lednici rozležet alespoň hodinu a poté podávejte s opečeným toastovým chlebem nebo bagetou.

Foto: Autorka

Místo křenu může dát malý stroužek prolisovaného česneku a špetku drceného kmínu.Foto: Autorka

05.

Rozpalovat troubu kvůli jedné řepě je ale neekonomické (a neekologické). Proto ji přidejte do trouby, když budete péct něco jiného (klidně jenom zabalenou do alobalu). Upečená vydrží v lednici i týden. Nebo rovnou upečte víc řep, určitě pro ně najdete v kuchyni uplatnění. 

Z upečené řepy, která vám zbyde, udělejte řepný koláč nebo hummus z červené řepy v torille

Související témata:

Načítám