Článek
Postup
01.
Řepu omyjte, osušte, dejte do malého pekáčku, pokapejte olivovým olejem, přidejte špetku soli a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů alespoň hodinu (podle velikosti), až bude řepa úplně měkká a při vpichu nebude klást silnější odpor.
02.
Upečenou řepu nechte vychladnout, oloupejte ji a nakrájejte na opravdu malé kostičky. Nadrobno nakrájejte i čtvrtku červené cibule, středně velkou kyselou okurku (nebo dvě malé) a 5–6 kaparů.
03.
Všechnu zeleninu dejte do mísy, přidejte suroviny na zálivku a promíchejte. Křen přidávejte postupně a ochutnávejte, aby nepřehlušil chuť ostatních ingrediencí, stejně opatrně pracujte i se solí, sójová omáčka je dost slaná.
04.
Řepný „tatarák“ nechte v lednici rozležet alespoň hodinu a poté podávejte s opečeným toastovým chlebem nebo bagetou.

Místo křenu může dát malý stroužek prolisovaného česneku a špetku drceného kmínu.Foto: Autorka
05.
Rozpalovat troubu kvůli jedné řepě je ale neekonomické (a neekologické). Proto ji přidejte do trouby, když budete péct něco jiného (klidně jenom zabalenou do alobalu). Upečená vydrží v lednici i týden. Nebo rovnou upečte víc řep, určitě pro ně najdete v kuchyni uplatnění.
Z upečené řepy, která vám zbyde, udělejte řepný koláč nebo hummus z červené řepy v torille.