Hlavní obsah
3,2
(13)
Foto: ofir gafkovich, Shutterstock.com

Foto: ofir gafkovich, Shutterstock.com

Křehké sušenky hamantašen nebo také Hamanovy uši jsou tradiční židovské cukroví, které se peče na svátek Purim. Jsou z křehkého těsta, mají výtečné náplně, krásně vypadají a dají se připravovat po celý rok. Rozleželé jsou vláčné, čerstvé zase pěkně křupou.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
30 taštiček
Těsto
  • 190 g másla
  • 140 g cukru krupice
  • 200 g hladké mouky
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce černého sezamového semínka
  • 3 lžíce máku
  • 0,3 hrnku slunečnicových semínek
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 lžíce pasty tahini
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Měkké máslo (v židovské kuchyni se používá rostlinný tuk) prsty vypracujte s cukrem, moukou, vanilkou a solí na drobenku. Nakonec přidejte vejce a zadělejte hladké těsto, které je velmi podobné lineckému těstu. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout, klidně přes noc.

02.

V rendlíku rozehřejte med a nechte ho trochu zkaramelizovat. Odstavte z plotny, přidejte semínka a mák a trochu sezamové pasty tahini. Poměr berte jako čistě orientační, upravte si jej podle svých preferencí. Nakonec vmíchejte vejce a nechte zchladnout.

Tip: Tradiční náplň taštiček bývá maková, ořechová nebo povidlová.

03.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a vykrajujte z něj (třeba hrnečkem) kolečka o průměru asi 7 cm. Doprostřed kolečka dejte trochu náplně, ale pozor, kdyby byla příliš horká, těsto se rozteče. Okraje přehněte tak, aby vznikly pravidelné trojúhelníky, jejich špičky pak pořádně přimáčkněte k sobě, aby se nerozlezly a náplň nevytekla. Klaďte kousek od sebe na plech vyložený pečicím papírem.

04.

Vložte do trouby a pečte asi 7 minut dozlatova. Ideální je nechat je pár dní odležet, aby těsto navlhlo od náplně (stejně jako v případě lineckého cukroví), ale můžete se vsadit, že úspěch budou mít i hned po upečení. Jsou sice trochu sušší, ale zase parádně křupavé.

Středoevropská a východoevropská židovská kuchyně není nijak exotická a mnoho receptů určitě znáte. Skvělá je kynutá babka s mákem a čokoládou nebo kugl alias židovské bramboráky z trouby. Výtečný je i sladký nudlový kugl s tvarohem. A jak se připravuje košer svíčková?

Načítám