Článek
Postup
01.
Měkké máslo (v židovské kuchyni se používá rostlinný tuk) prsty vypracujte s cukrem, moukou, vanilkou a solí na drobenku. Nakonec přidejte vejce a zadělejte hladké těsto, které je velmi podobné lineckému těstu. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout, klidně přes noc.
02.
V rendlíku rozehřejte med a nechte ho trochu zkaramelizovat. Odstavte z plotny, přidejte semínka a mák a trochu sezamové pasty tahini. Poměr berte jako čistě orientační, upravte si jej podle svých preferencí. Nakonec vmíchejte vejce a nechte zchladnout.
Tip: Tradiční náplň taštiček bývá maková, ořechová nebo povidlová.
03.
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a vykrajujte z něj (třeba hrnečkem) kolečka o průměru asi 7 cm. Doprostřed kolečka dejte trochu náplně, ale pozor, kdyby byla příliš horká, těsto se rozteče. Okraje přehněte tak, aby vznikly pravidelné trojúhelníky, jejich špičky pak pořádně přimáčkněte k sobě, aby se nerozlezly a náplň nevytekla. Klaďte kousek od sebe na plech vyložený pečicím papírem.
04.
Vložte do trouby a pečte asi 7 minut dozlatova. Ideální je nechat je pár dní odležet, aby těsto navlhlo od náplně (stejně jako v případě lineckého cukroví), ale můžete se vsadit, že úspěch budou mít i hned po upečení. Jsou sice trochu sušší, ale zase parádně křupavé.
Středoevropská a východoevropská židovská kuchyně není nijak exotická a mnoho receptů určitě znáte. Skvělá je kynutá babka s mákem a čokoládou nebo kugl alias židovské bramboráky z trouby. Výtečný je i sladký nudlový kugl s tvarohem. A jak se připravuje košer svíčková?