Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, na kousky nakrájené máslo a jogurt. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte odpočinout v chladu. Mezitím připravte náplň.
02.
Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Stroužek česneku prolisujte a rajčata nakrájejte na proužky. Špenát propláchněte a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli a po chvíli přidejte česnek. Promíchejte, a až se rozvoní, vložte listový špenát a nechte ho zavadnout. Do směsi nakonec vmíchejte kousky rajčat a nadrobený sýr. Promíchejte a stáhněte z ohně. Není třeba přidávat sůl, sušená rajčata i sýr jsou slané dost.
03.
Vychlazené těsto vyválejte na tloušťku asi půl centimetru a pak z něho vykrojte čtverce o velikosti přibližně šest krát šest centimetrů. Na každý naneste kousek náplně, přehněte a okraje přimáčkněte vidličkou. Taštičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 20 minut.
Tip: Podávejte se zeleninovým salátem a jogurtovým dipem nebo rajčatovou salsou.
Máte rádi kombinaci těsta a slané náplně? Vyzkoušejte rychlý slaný koláč s ricottou a pažitkou z listového těsta. Výtečný je i dietní ricottový koláč s rajčaty a cuketou bez těsta! Zajímavý je i polentový koláč se špenátem a nikdo neodolá, když se podává quiche s karamelizovanou cibulkou a modrým sýrem.