Článek
Postup
01.
Mouku, mandle, sůl, cukr a máslo rozmixujte, až vznikne drobenka. Přidejte 3 lžíce ledové vody a znovu promixujte, čímž se těsto spojí. Nakonec prohněťte rukama a uložte asi na 15 minut do lednice.
02.
Formičky na tartaletky si lehce vymažte máslem. Těsto rozdělte na 10 stejných dílků a namačkejte ho do formiček tak, aby vytvořilo mističky. Dejte je na hodinu do ledničky. Formičky pak vyložte pečicím papírem a zatižte, například fazolemi, aby se dno během pečení nenafouklo. Pečte asi 20 minut při 180 °C. Poté odstraňte fazole a pečicí papír a dopečte dozlatova. Nechte vychladnout.
03.
Mezitím si připravte první variantu náplně: citronový krém. Vajíčka prošlehejte s cukrem a přidejte šťávu a kůru z citronů a smetanu. Krém navrstvěte do upečených tartaletek a dejte péct do trouby vyhřáté na 140 °C na 15–20 minut. Krém se za tuto dobu zpevní, ale uprostřed zůstane jakoby nedopečený. Nechte vychladnout.
04.
Pak si připravte sníh: bílky šlehejte na střední rychlost po dobu 1 minuty, přidejte vinný kámen (díky němu bude sníh hezky držet) a šlehejte další 3 minuty. Nakonec přidejte cukr a šlehejte další asi 4 minuty, dokud není sníh tuhý a lesklý. Hotový sníh dejte do cukrářského sáčku a tartaletky s ním ozdobte. Na závěr opalte flambovací pistolí.
05.
Poslední přijde na řadu krém z mascarpone: smetanu s cukrem šlehejte do tuha, poté zašlehejte mascarpone. Krém dejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a naplňte s ním zbylé košíčky. Dozdobte sezonním ovocem ze zahrádky.
Tip: Veškeré pomůcky, rozličné formy nejen na tartaletky, ale i některé suroviny pořídíte nejlépe v internetových obchodech pro cukráře (Svět cukrářů, Dortisimo, Timidekor).
Pěstujete nějaké drobné ovoce na zahrádce nebo třeba v truhlíku na okně?