Článek
Šikovné kusy nádobí se hodí nejen pro sváteční příležitosti; tácy a misky můžete používat každý den. Na své si však přijde i ten, kdo je ryze prakticky založený.
Zaujmou tvarem
Podnosy či tácy rozdělené na více částí jsou multifunkční. „Najednou do nich můžete servírovat různé druhy keksů, sušenek, studeného občerstvení, mini dortíků a podobně. Dají se snadno přenášet, a když se do nich naaranžuje třeba na kousky nakrájené ovoce, vypadají velice efektně,“ podotýká Tereza Vašíčková z La Almary.
Podobnou službu prokážou etažéry, které navíc šetří místo na stole, a oblíbené jsou také podnosy s poklopy. V posledních letech se často používají také velké šálky s podšálkem, v nichž se servírují polévky nebo třeba i menší oběd, případně svačinové müsli.
Z čeho budou?
Stále vede stará dobrá keramika, krásně vypadají tepané kovové podnosy, na pečivo a koláče se hodí proutěné ošatky a košíky. Bát se netřeba ani moderních plastů, jež jsou zdravotně nezávadné. Co je ještě v popředí zájmu? „Aktuálně jde o přírodní materiály, tedy kamenné tácy, například z mramoru či břidlice, nebo dřevěné výrobky, třeba voděodolný akát,“ uvádí Lenka Kocourková z À la Maison.
Barvy a vzory
Často se zůstává u bílé barvy nebo velmi světlých odstínů, které se hodí na každý stůl. Ale není to podmínka, klidně využijte i kontrastu, například do červených misek dejte zelená jablka. Někdy však pokrmy na barevném nádobí nemusí působit dobře, pak se volí zlatá střední cesta. Nádobí je z vnější strany barevné a z vnitřní světlé.
Ovšem pro dětské oslavy a party je lepší použít něco veselejšího, třeba oblíbený motiv cupcake. Na nich se budou hezky vyjímat například doma vyrobená čokoládová lízátka nebo muffiny. Ale ani dospělí se nemusí „držet“ při zemi, je zase pobaví nádobí ve tvaru ovoce, listu a podobně.
S uchy nebo i bez
Když ponesete na stůl například kávu pro návštěvu či jiné nápoje nebo najednou chcete odnést více misek, šikovnější jsou větší podnosy s uchy. Na druhé straně se hůře skladují, protože ucha zabírají místo v lince. Tohle vyřeší set táců různých velikostí, jež se dají stohovat, nebo takové, které mají ucha z kůže či provázků.
Zapékací misky
Jde o velice praktické nádobí. Různě velké zapékací misky jsou určené k tomu, abyste v nich pokrm nejen tepelně upravili, ale také rovnou podávali. Odpadá tedy další talíř nebo miska.
Některé můžou současně fungovat i jako odměrky při vaření a pečení. Hodí se rovněž na rychlé pudinkové dezerty, nepečené dortíky a podobné dobroty.
Užitečná prkénka
Někteří výrobci je záměrně označují jako snídaňová prkénka, jiní jako prkénka na krájení a servírování. Názvy nejsou až tak podstatné, důležitá je funkce – na jedné kuchyňské pomůcce suroviny připravíte a současně podáváte. „Prkénka jsou ideální pro potraviny, které se těsně před konzumací krájejí, tedy pro sýry, salámy, klobásky a další, jež mají soudržnou konzistenci,“ vysvětluje Tereza Vašíčková.
Tahle prkénka jsou vlastně praktickým příspěvkem pro domácnosti, které jinak nemají na snídani čas, a ocení je také teenageři. Často se vyrábějí ze skla, ale můžou být i ze dřeva, keramiky nebo třeba mramoru.
Který kousek nádobí u vás doma nesmí chybět?