Článek
Postup
01.
Jak uvařit bulgur? Proplachujte ho v sítku tak dlouho, až bude odtékající voda čirá. Pak bulgur vložte do menšího rendlíku, zalijte dvojnásobným množstvím vody, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Plamen zmírněte na velmi slabý (na elektrickém sporáku stupeň 1 z 10), přiklopte pokličkou a vařte 10 minut. Odstavte a nechte pod pokličkou asi 10 minut dojít. Takto připravený bulgur vsákne všechnu vodu, nabobtná, bude uvařený na skus a krásně sypký.
02.
Zatímco se dělá bulgur, z opravdu zralých a voňavých rajčat odstraňte „bubáka“ a nakrájejte je malé kostičky (čím menší budou, tím lépe se chutě rozvinou, ideální velikost je půl centimetru). Vložte je do salátové mísy i se šťávou, kterou pustila. Šalotku nakrájejte nadrobno a přidejte k rajčatům.
03.
Vezměte opravdu velký svazek petrželky (celkem alespoň 100–120 g). Odstraňte většinu silnějších stonků, petrželku pevně stiskněte a lístky i s jemnějšími stonky nakrájejte ostrým nožem najemno. Já svazek obvykle překrojím na polovinu, srovnám si ho na stejnou délku a pak už jenom krájím na proužky silné asi 1 mm. Petrželku přidejte do mísy k zelenině.
04.
Množství máty zvolte podle chuti a její síly, na čtyři díly petrželky přibližně jeden díl máty. Mátové lístky naskládejte na sebe, také je nakrájejte najemno a přidejte do mísy.
05.
Nakonec vmíchejte prochladlý bulgur, sůl, pepř, koření, olivový olej a citronovou šťávu – přidávejte ji postupně a množství dolaďte podle chuti. Salát nechte chvíli rozležet a podávejte.
Tip: Směs koření baharat koupíte ve specializovaných obchodech. Hodí se na ochucení drůbeže, jehněčího, ryb, zeleniny i rýže. Nebo si ji namíchejte podle rozpisu. Tabouleh vám bude chutnat, i když přidáte jenom sůl a pepř, koření je ale to, co mu dodává exotickou jiskru. I když se rozhodnete jít cestou minimalismu, přidejte alespoň špetku nového koření, římského kmínu, skořice a muškátového oříšku.
Tabouleh je skvělý jako netradiční příloha při každém grilování. Hodí se ale i k dušeným pokrmům – vyzkoušejte jehněčí tajine, a také dobře doprovodí jehněčí špízy souvlaki anebo klasický falafel z cizrny.