Hlavní obsah
3,6
(27)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Základ tohoto lehkého osvěžujícího salátu tvoří množství čerstvých bylinek, zralá rajčata a špetka voňavého koření. Doplňuje ho trocha bulguru, který do sebe vsákne všechnu lahodnou šťávu. Vznikne tak příloha, s níž se blýsknete na každém grilování, anebo lehká, zdravá a rychlá večeře.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 hrnku pšeničného bulguru
  • 2 ks rajčat
  • 1 ks šalotky
  • 3 svazky listové petržele
  • 5 snítek čerstvé máty
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Podle chuti
  • 3/4 lžičky směsi koření baharat
Na domácí směs koření baharat
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Jak uvařit bulgur? Proplachujte ho v sítku tak dlouho, až bude odtékající voda čirá. Pak bulgur vložte do menšího rendlíku, zalijte dvojnásobným množstvím vody, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Plamen zmírněte na velmi slabý (na elektrickém sporáku stupeň 1 z 10), přiklopte pokličkou a vařte 10 minut. Odstavte a nechte pod pokličkou asi 10 minut dojít. Takto připravený bulgur vsákne všechnu vodu, nabobtná, bude uvařený na skus a krásně sypký.

02.

Zatímco se dělá bulgur, z opravdu zralých a voňavých rajčat odstraňte „bubáka“ a nakrájejte je malé kostičky (čím menší budou, tím lépe se chutě rozvinou, ideální velikost je půl centimetru). Vložte je do salátové mísy i se šťávou, kterou pustila. Šalotku nakrájejte nadrobno a přidejte k rajčatům.

03.

Vezměte opravdu velký svazek petrželky (celkem alespoň 100–120 g). Odstraňte většinu silnějších stonků, petrželku pevně stiskněte a lístky i s jemnějšími stonky nakrájejte ostrým nožem najemno. Já svazek obvykle překrojím na polovinu, srovnám si ho na stejnou délku a pak už jenom krájím na proužky silné asi 1 mm. Petrželku přidejte do mísy k zelenině.

04.

Množství máty zvolte podle chuti a její síly, na čtyři díly petrželky přibližně jeden díl máty. Mátové lístky naskládejte na sebe, také je nakrájejte najemno a přidejte do mísy.

05.

Nakonec vmíchejte prochladlý bulgur, sůl, pepř, koření, olivový olej a citronovou šťávu – přidávejte ji postupně a množství dolaďte podle chuti. Salát nechte chvíli rozležet a podávejte.

Tip: Směs koření baharat koupíte ve specializovaných obchodech. Hodí se na ochucení drůbeže, jehněčího, ryb, zeleniny i rýže. Nebo si ji namíchejte podle rozpisu. Tabouleh vám bude chutnat, i když přidáte jenom sůl a pepř, koření je ale to, co mu dodává exotickou jiskru. I když se rozhodnete jít cestou minimalismu, přidejte alespoň špetku nového koření, římského kmínu, skořice a muškátového oříšku.

Tabouleh je skvělý jako netradiční příloha při každém grilování. Hodí se ale i k dušeným pokrmům – vyzkoušejte jehněčí tajine, a také dobře doprovodí jehněčí špízy souvlaki anebo klasický falafel z cizrny.

Související témata:

Načítám