Hlavní obsah
3,1
(98)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kvalitní a libové hovězí maso si můžete dopřát i při dietě. Když navíc nemáte času nazbyt, ideální je hovězí pupek neboli flank steak, kterému stačí jen pár minut z každé strany a spolu se salátem a medovo-hořčičnou zálivkou tvoří skvělou večeři hotovou během 15 minut.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Maso
  • 350 g hovězího pupku
  • 5 g soli a pepře
  • 3 lžíce olivového oleje
Salát a zálivka
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • dijonská hořčice
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 lžíce medu
  • 3 g soli a pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 3 hrsti mixu listových salátů
  • 1/2 ks salátové okurky
Článek

Postup

01.

Jediné, na co je dobré myslet předem, je vyndat maso alespoň půl hodiny před přípravou z lednice, aby zteplalo na pokojovou teplotu. Pak ho celé potřete olejem a z obou stran posypejte čerstvě mletým pepřem a hrubou solí. Přidat můžete i kvalitní steakové koření – skvělé je od značky Sonnentor nebo Koření od Antonína. Anebo si vyrobíte vlastní domácí koření?

02.

Pořádně rozpalte pánev a maso na ní z obou stran zprudka tři až pět minut opékejte – záleží na tom, jak je plátek tlustý a jak máte maso rádi propečené.

03.

Mezitím si opláchněte a případně pokrájejte zeleninu a prošlehejte ingredience na dresink: olej, citronovou šťávu, hořčici, kapary, med, trochu soli a pepře a utřený česnek.

04.

Opečené maso nechte pět minut odpočinout na talířku přikrytém alobalem, poté ostrým nožem nakrájejte proti vláknu na tenké plátky a podávejte se salátem a zálivkou. Flank steak nechte vždy po servírováním chvíli odpočinout a poté naplátkujte, v celku by se obyčejným nožem na talíři špatně krájel.

Foto: Jakub Jurdič

V zimě to chce něco teplého, tak se nebojte salát kombinovat s tepelně upravenými ingrediencemiFoto: Jakub Jurdič

Máte rádi saláty s masem? Jsou zdravé, výživné a dietní. Zkuste bramborový salát s kuřecím masem anebo fazolový salát s tuňákem.

Načítám