Článek
Postup:
01.
Mouku, sůl a olej rozmixujte, přidejte vodu a rozmarýn a domixujte dohladka. Těsto můžete samozřejmě připravit i v ruce. Zabalte ho do fólie a nechte asi 20 minut v chladu odležet, než si připravíte zbytek.
02.
Řepu oloupejte, pokrájejte na 1–2 cm velké kostičky a v osolené vodě uvařte doměkka. Z fenyklu vyřízněte tuhý střed a spolu s cibulí ho pokrájejte na proužky a doměkka orestujte na troše olivového oleje. Zakápněte balzamikem a osolte.
03.
Těsto natlačte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané olejem (protože v něm není skoro žádný tuk, lepilo by se k formě), dno propíchejte vidličkou a 10 minut pečte při 180 °C.
04.
Mezitím prošlehejte smetanu s vajíčky, čerstvě mletým pepřem, trochou soli, nasekaným koprem (jestli ho nemáte rádi, použijte jen trošku rozmarýnu nebo tymiánu), prolisovaným česnekem, nadrobeným sýrem (místo fety je skvělý i čistě kozí sýr) a mlékem.
05.
Na korpus navrstvěte fenykl s cibulí a uvařenou řepu a zalijte smetanou. Posypejte ořechy a dejte péct na dalších 30–40 minut, až povrch zpevní. Podávejte teplé nebo studené, případně posypané dalším koprem.
Tip: Jestli máte rádi slané koláče, zkuste tenhle kořeněný čočkový. Vypadá nenápadně, ale pravděpodobně ho nebudete péct jen jednou!
A co třeba koprovka, tu můžete?