Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte cibule: oloupejte je a nakrájejte na kolečka široká asi 3 mm. Dejte si záležet, jemně nakrájená a stejně silná kolečka jsou pro dokonalý výsledek opravdu důležitá. Nejlepší je použít kráječ.
02.
V menším hrnci rozpalte sádlo na střední teplotu – musí ho být tolik, aby mohla cibule volně plavat. Cibuli zlehka poprašte hladkou moukou a rozeberte přitom na kolečka. Po částech vkládejte do rozpáleného tuku a smažte do světlehnědé barvy. Pomocí děrované naběračky ji z lázně vytáhněte ve chvíli, kdy si budete říkat, že ji tam ještě pár sekund necháte – ještě dojde. Hotovou cibulku odložte na vrstvu papírových utěrek a nechte odsát přebytečný tuk.
03.
Horský sýr nastrouhejte nahrubo (můžete ho nahradit sýrem fontina), do velkého hrnce dejte vařit vodu.
04.
V míse promíchejte mléko, vejce a špetku soli. Po částech zapracujte mouku tak, aby vzniklo husté a lepivé těsto, v němž se začnou při míchání tvořit bublinky.
05.
Vařící vodu řádně osolte a přes síto na halušky protřete těsto do vody. Vařte asi dvě minuty. Až všechny špecle vyplavou na povrch, sceďte je, přidejte lžíci sádla a promíchejte.
06.
Hotové špecle krátce opečte ve velké pánvi na lžíci sádla. Přidejte nastrouhaný sýr, podlijte trochou vařící vody a míchejte, až se sýr rozpustí a obalí všechny noky.
07.
Podávejte horké, bohatě posypané smaženou cibulkou.
Tip: Jídlo je vydatné a velice chutné, pro masožravce ale můžete na pánvi ještě před vhozením špeclí opéct kousek slaniny nakrájené na kostičky.
Máte rádi špecle se sýrem, nebo si je děláte jinak? Skvělé jsou i jako příloha.