Hlavní obsah
3,7
(75)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Také jste si na zimní dovolené v Rakousku zamilovali sýrové špecle? Aromatický sýr a dokřupava osmažená cibulka... Komu by to nechutnalo! S tímhle receptem si je můžete připravit i doma.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 140 ml mléka
  • 4 ks vejce
  • 400 g hrubé mouky
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžíce sádla
  • 250 g horského sýru
Na osmaženou cibulku
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička hladké mouky
  • 3 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte cibule: oloupejte je a nakrájejte na kolečka široká asi 3 mm. Dejte si záležet, jemně nakrájená a stejně silná kolečka jsou pro dokonalý výsledek opravdu důležitá. Nejlepší je použít kráječ.

02.

V menším hrnci rozpalte sádlo na střední teplotu – musí ho být tolik, aby mohla cibule volně plavat. Cibuli zlehka poprašte hladkou moukou a rozeberte přitom na kolečka. Po částech vkládejte do rozpáleného tuku a smažte do světlehnědé barvy. Pomocí děrované naběračky ji z lázně vytáhněte ve chvíli, kdy si budete říkat, že ji tam ještě pár sekund necháte – ještě dojde. Hotovou cibulku odložte na vrstvu papírových utěrek a nechte odsát přebytečný tuk.

03.

Horský sýr nastrouhejte nahrubo (můžete ho nahradit sýrem fontina), do velkého hrnce dejte vařit vodu.

04.

V míse promíchejte mléko, vejce a špetku soli. Po částech zapracujte mouku tak, aby vzniklo husté a lepivé těsto, v němž se začnou při míchání tvořit bublinky.

05.

Vařící vodu řádně osolte a přes síto na halušky protřete těsto do vody. Vařte asi dvě minuty. Až všechny špecle vyplavou na povrch, sceďte je, přidejte lžíci sádla a promíchejte.

06.

Hotové špecle krátce opečte ve velké pánvi na lžíci sádla. Přidejte nastrouhaný sýr, podlijte trochou vařící vody a míchejte, až se sýr rozpustí a obalí všechny noky.

07.

Podávejte horké, bohatě posypané smaženou cibulkou.

Tip: Jídlo je vydatné a velice chutné, pro masožravce ale můžete na pánvi ještě před vhozením špeclí opéct kousek slaniny nakrájené na kostičky.

Máte rádi špecle se sýrem, nebo si je děláte jinak? Skvělé jsou i jako příloha.

Související témata:

Načítám