Článek
Postup
01.
Do vlažného mléka nasypte lžičku cukru a přidejte nadrobené kvasnice, které nechte v teple vzejít – podle teploty okolí to trvá asi 10–15 minut.
02.
Do mísy si nachystejte prosátou mouku, tavený sýr, 1 vajíčko, olej, sůl a přimíchejte také kvásek. Dobrým pomocníkem vám určitě bude i šlehač s hnětacími metlami. Pokud by vám těsto připadalo příliš řídké, vpracujte do něj ještě trochu mouky. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou, kterou můžete předem navlhčit, a dejte nakynout na teplé místo – třeba do slabě předehřáté trouby nebo k topení či na okno.
03.
Mezitím si připravte špenátovou směs: špenát nechte rozmrazit v mikrovlnce, vložte jej na trochou oleje vylitou pánev a nechte důkladně prohřát. Přidejte prolisovaný česnek a šlehačku a ještě chvíli duste, případně jej můžete dochutit solí.
04.
Když je těsto dostatečně nakynuté, to znamená asi po 40 minutách, tak jej ještě jednou rukama propracujte a rozdělte na 2 poloviny (pokud máte jen malou pracovní plochu, můžete i na víc částí).
05.
Pracovní plochu si poprašte hladkou moukou a stejně tak i váleček na těsto. Těsto rozválejte na placku silnou asi 7 mm. S asi centimetrovými rozestupy na těsto pokládejte plátky velké hranaté šunky a mezi nimi pak těsto rádélkem rozkrájejte na obdélníky. Každý z obdélníčků srolujte do rohlíčku a kraje podtočte dovnitř, aby z nich nic nevyteklo.
06.
Hotové rohlíčky klaďte švem těsta dospod s asi 2 cm rozestupy na tukem vymazaný plech. Stejný postup opakujte s druhou polovinou těsta, jen místo plátků šunky rovnoměrně na celý obdélník rozprostřete trochu špenátu.
07.
Hotové rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. Plech vložte do trouby předehřáté na 165 stupňů a pečte asi 20 minut, pak troubu přihřejte na 180 stupňů a pečte ještě 5 minut, aby se vytvořila kůrčička. Jsou parádní hned po upečení!
Pokud oželíte náplně, upečte si naše rychlé rohlíčky s kmínem či mákem.