Hlavní obsah
3,8
(5)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

O tom, že kynuté těsto není žádná věda, už se ví. Zkuste třeba sýrové rohlíčky se šunkou nebo špenátem!

30 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
16 rohlíčků
Těsto
  • 600 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 50 ml oleje
  • 1 ks kvásku
  • 250 g taveného sýra
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst hladké mouky
Náplň
  • 250 g šunky
  • 400 g listového špenátu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Do vlažného mléka nasypte lžičku cukru a přidejte nadrobené kvasnice, které nechte v teple vzejít – podle teploty okolí to trvá asi 10–15 minut.

02.

Do mísy si nachystejte prosátou mouku, tavený sýr, 1 vajíčko, olej, sůl a přimíchejte také kvásek. Dobrým pomocníkem vám určitě bude i šlehač s hnětacími metlami. Pokud by vám těsto připadalo příliš řídké, vpracujte do něj ještě trochu mouky. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou, kterou můžete předem navlhčit, a dejte nakynout na teplé místo – třeba do slabě předehřáté trouby nebo k topení či na okno.

03.

Mezitím si připravte špenátovou směs: špenát nechte rozmrazit v mikrovlnce, vložte jej na trochou oleje vylitou pánev a nechte důkladně prohřát. Přidejte prolisovaný česnek a šlehačku a ještě chvíli duste, případně jej můžete dochutit solí.

04.

Když je těsto dostatečně nakynuté, to znamená asi po 40 minutách, tak jej ještě jednou rukama propracujte a rozdělte na 2 poloviny (pokud máte jen malou pracovní plochu, můžete i na víc částí).

05.

Pracovní plochu si poprašte hladkou moukou a stejně tak i váleček na těsto. Těsto rozválejte na placku silnou asi 7 mm. S asi centimetrovými rozestupy na těsto pokládejte plátky velké hranaté šunky a mezi nimi pak těsto rádélkem rozkrájejte na obdélníky. Každý z obdélníčků srolujte do rohlíčku a kraje podtočte dovnitř, aby z nich nic nevyteklo.

06.

Hotové rohlíčky klaďte švem těsta dospod s asi 2 cm rozestupy na tukem vymazaný plech. Stejný postup opakujte s druhou polovinou těsta, jen místo plátků šunky rovnoměrně na celý obdélník rozprostřete trochu špenátu.

07.

Hotové rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. Plech vložte do trouby předehřáté na 165 stupňů a pečte asi 20 minut, pak troubu přihřejte na 180 stupňů a pečte ještě 5 minut, aby se vytvořila kůrčička. Jsou parádní hned po upečení!

Pokud oželíte náplně, upečte si naše rychlé rohlíčky s kmínem či mákem.

Související témata:

Načítám