Hlavní obsah
3,1
(315)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tyhle nadýchané tvarohové lívanečky mají původ na Ukrajině. Jsou skoro bez mouky, hotové je máte během chvilky a co je hlavní, skvěle chutnají. Potřebujete vědět něco víc, nebo už jdete pro tvaroh?

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na placky (doporučujeme dělat z dvojité dávky)
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce tuku
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 100 g čerstvého ovoce
  • 1 lžíce marmelády
Článek

Postup

01.

Uvedené množství vystačí na 8 malých lívanečků, ale doporučujeme dělat je minimálně z dvojité dávky, tak jsou dobré. Tvaroh v alobalu (většinou označený jako měkký, k tomu ve vaničce byste museli přidat mnohem více mouky) nadrobte a pořádně propracujte s vejcem, vanilkovým či obyčejným cukrem, moukou a solí.                                                          

02.

Z těsta udělejte 8 kuliček, každou zploštěte na placičku (nedělejte je moc tenké, aby byly hezky vláčné), obalte v troše mouky a pozvolna pečte na středním plameni na rozehřátém řepkovém oleji či přepuštěném másle z obou stran dozlatova.

03.

Podávejte ještě teplé s kysanou smetanou či řeckým jogurtem, čerstvým ovocem, džemem nebo třeba kompotem.

Tip: Do těsta přidejte rozinky (nejlepší jsou samozřejmě v rumu) a nadrobno pokrájené jablko s trochou skořice.

Dáváte si sladkou snídani v podobě smoothie či kaší, nebo máte raději slanou snídani na vidličku, třeba pověstnou full english breakfast?

Související témata:

Načítám