Článek
Tvaroh použijte ideálně ten z alobalu, který je sušší a není na jeho spojení potřeba tolik mouky. Pokud máte jen ten ve vaničce, nechte jej ideálně nejdřív chvíli vykapat přes jemné síto nebo aspoň slijte všechnu syrovátku.
Postup
01.
Tvaroh dejte do mísy. Přidejte vejce, oba druhy cukru, dvě lžíce mouky a špetku soli. Můžete přidat i jen tak na chuť strouhanou citronovou kůru, ale nepřežeňte to. Vidličkou nebo vařečkou vymíchejte hladké těsto, které drží hezky pohromadě.
02.
Do pánve dejte rozehřát kousek másla. Do hlubokého talíře nebo na pracovní plochu nasypte hromádku polohrubé mouky. Z těsta lžící odebírejte kousky těsta, které dávejte do mouky, lehce je v ní obalujte a v dlaních pak tvarujte placky velikosti menšího lívance. Ty pak klaďte do másla a z obou stran osmažte dozlatova.
03.
Hotové lívance podávejte podle chuti jen lehce ocukrované, s marmeládou nebo čerstvým ovocem, případně i lžící tvarohu. Teplé jsou lepší, ale dají se jíst i po vychladnutí.
Ukrajinská kuchyně je té naší v mnoha ohledech podobná a jejich národní klasiky si zamilujete. Zkuste také boršč nebo kyjevský řízek plněný bylinkovým máslem.