Článek
Postup
01.
Vložte vajíčka do vroucí vody a deset minut je povařte – budou natvrdo, ale ne převařená. Zchlaďte je, oloupejte (4 triky jak rychle oloupat vajíčko) a nakrájejte na drobné kostičky. Nechte zcela vychladnout.
02.
Rozpulte avokádo, vyjměte pecku a dužinu lžící vyberte do větší mísy. Avokádo ihned zakápněte limetkovou šťávou, aby nezhnědlo. Osolte ho, přidejte špetku bílého pepře a vidličkou rozmačkejte na jemnou hmotu. Nebojte se ji pořádně dochutit – přidejte tolik soli a šťávy z limetky, aby byla chuť opravdu výrazná. K avokádu přidejte hořčici (dobrá je ostrá dijonská) a ještě jednou promíchejte.
03.
Pomocí škrabky oloupejte řapíky celeru a nakrájejte je na drobné kostičky. Nadrobno nakrájejte i jednu menší červenou cibuli a vmíchejte do pomazánky.
04.
Na závěr k avokádu zlehka přimíchejte vejce. Vychlaďte, ozdobte pažitkou a podávejte s celozrnným pečivem a zeleninou.
Tip: Tahle pomazánka je vynikající také s koprem, chutná-li vám. Na kráse získá, když ji dozdobíte několika kvítky sedmikrásky.
Nebo zkuste luštěninovou pomazánku, rovněž bez majonézy.
Zajímá vás, po jakých vajíčkách v obchodě (ne)sáhnout? Podívejte na na pořad A dost! na Stream.cz.