Článek
Postup
01.
Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody na těstoviny. V pánvi nasucho opečte hrst piniových semínek. Když se rozvoní a začnou zlátnout, přesypejte je na talířek a nechte krátce zchladnout, jinak hrozí, že se vám zbytkovým teplem z pánve spálí.
Tip: Semínka borovice pinie se často označují názvem piniové oříšky. Nejsou levné, mají ale neodolatelnou delikátní chuť a obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, podobně jako i další semínka.
02.
Až začne voda v hrnci vařit, řádně ji osolte a vsypejte do ní brokolici rozebranou na růžičky. Povařte ji podle velikosti 3 až 4 minuty, poté ji vylovte cedníkem a ihned zchlaďte pod studenou vodou. Do vody vsypejte těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle.
03.
Do nádoby mixéru dejte pořádnou hrst bazalkových lístků, oloupaný česnek nakrájený nahrubo, piniová semínka (trochu si jich odložte na závěrečné zdobení), špetku soli a pepře a olivový olej a všechno krátce rozmixujte. Poté přidejte i okapanou brokolici a ještě jednou dobře promixujte na hladkou pastu.
04.
Pesto s brokolicí přeložte do servírovací mísy, přidejte dvě třetiny nastrouhaného sýra a promíchejte. Až budou těstoviny uvařené al dente, odeberte sběračku vody, ve které se vařily, a přidejte ji do mísy k připravenému pestu. Těstoviny sceďte, také je vsypejte do mísy a dobře promíchejte. Servírujte ihned, posypané zbytkem sýra a piniových semínek a pokapané trochou olivového oleje.
Receptů na rychlé večeře pro všední den není nikdy dost. Inspiraci najdete i v naší těstovinové hitparádě.