Článek
Praso znamená v řečtině pórek. Přidejte k němu rýži a štědrou dávku citronu a za chvíli můžete servírovat nekomplikované svěží jídlo jako stvořené do letních veder. Když vám bude scházet kus něčeho „podstatnějšího“, přidejte rozdrobenou řeckou fetu nebo kousek grilovaného kuřecího masa.
Postup
01.
Z pórků odstraňte kořínky a horní část zelených listů, podélně je rozřízněte a opravdu dobře omyjte. Vyperte je ve studené vodě, opláchněte je pod tekoucí vodou, a ještě jednou to zopakujte, ať vám dojem z jídla nepokazí hlína mezi zuby. Omytý pórek nechte okapat a poté ho nakrájejte na půlkolečka.
02.
Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu, přidejte cibuli, osolte, opepřete a za stálého míchání ji opečete dosklovata, potrvá to 4–5 minut. Poté přidejte pórek a také ho krátce opečte, až změkne a zvláční.
03.
Do hrnce přidejte rýži a orestuje ji. Až budou všechna zrnka rýže obalená tukem a zprůhlední, přidejte vodu, dosolte, hrnec přiklopte, stáhněte plamen a pomalu duste asi 15 minut.
Tip: Místo vody podlijte prasorizo zeleninovým vývarem, chuť bude ještě bohatější. Postačí i jednoduchý rychlý vývar ze zbytků zeleniny a slupek.
04.
Po čtvrthodině jídlo zkontrolujte. Když je už tekutina odpařená, ale rýže stále tvrdá, přilijte trochu vody a ještě krátkou chvíli duste pod pokličkou. Asi po dvaceti minutách by už rýže měla být uvařená. Přidejte citronovou šťávu podle chuti a nechte pod pokličku 5–10 minut dojít, prasorizo ještě zhoustne.
05.
Při servírování pokapejte každou porci trochou olivového oleje a posypejte čerstvým koprem. Přidejte skrojek citronu na zakápnutí a podávejte.
Tip: Čerstvý kopr v kombinaci s citronem je tečka, která prasorizu dodává opravdovou jiskru, ne každému ale chutná. Pokud patříte mezi ty, kteří kopr nemůžou ani cítit, můžete ho nahradit kerblíkem nebo tymiánem.