Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Nám chutná kombinace sladkého malinového džemu a kyselého citronového krému lemon curd, ale klidně si vystačíte i jen s jednou náplní.

Máslo nechte před přípravou dobře změknoutFoto: Eva Malúšová
02.
Změklé máslo šlehejte elektrickým šlehačem spolu s cukrem a kůrou (jen její žlutou částí) ze 2 odrhnutých a chemicky neošetřených citronů do pěny a po jednom zapracujte vajíčka.

Z citronové kůry strouhejte vždy jen její žlutou část, bílá je hořkáFoto: Eva Malúšová
03.
Poté do těsta vmíchejte smetanu, sůl, kypřicí prášek, prosátou mouku a šťávu ze 2 citronů. Podle potřeby zřeďte trochou mléka.

Mouku nezapomeňte prosítFoto: Eva Malúšová
04.
Maliny (mrazené nerozmrazujte) smíchejte s trochou polohrubé nebo hrubé mouky (díky tomu neklesnou v těstě všechny na dno) a opatrně zapracujte do těsta. Vlijte ho do pečicím papírem vyložené formy. Já použila formy 2, aby se korpus rychleji upekl a nemusel se krájet, ale stačí vám i jen jedna. Tu ovšem v polovině pečení přikryjte pečicím papírem, aby se povrch nespálil. Pečte asi 45 minut při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Když maliny obalte v troše mouky, zůstanou v těstě pěkně rovnoměrně rozmístěnéFoto: Eva Malúšová
05.
Mezitím si připravte oba krémy. Citronovou kůru a šťávu smíchejte v ohnivzdorné misce s máslem, celými vejci a cukrem a ve vodní lázni pak směs asi 15 minut za občasného míchání zahřívejte, až hezky zhoustne. Nechte vychladnout. Krému je poměrně dost, takže ho můžete připravit z polovičního množství, nebo zbytek použít do jiného dezertu.

Všechny suroviny na lemon curd jednoduše míchejte ve vodní lázni, až zhoustnouFoto: Eva Malúšová
06.
Čerstvý sýr prošlehejte s hodně změklým máslem, cukrem a vanilkou a nechte v lednici, než vychladnou korpusy a lemon curd. Jeden plát těsta pak pomažte džemem, druhý citronovým krémem a přitiskněte je k sobě. Dbejte na to, abyste měli rovnou stranu těsta nahoře.

Když vše vychladne, pusťte se do kompletace dortuFoto: Eva Malúšová
07.
Boky a povrch dortu potřete sýrovým krémem.

Já zapracovala zbytky džemu a citronového krému k sýrové polevěFoto: Eva Malúšová
08.
Gratulujte si, jestli teď vydržíte dort nechat do druhého dne odležet. V opačném případě ho dozdobte čerstvými malinami a plátky citronu a rovnou servírujte.

Nesmrtelná kombinace nakyslého citronu a sladkých malin tomuto vláčnému dortu pekelně sedíFoto: Eva Malúšová
Tip: Z dortu vám zbudou 2 až 4 bílky, podle toho, kolik lemon curdu připravíte. Ty můžete buď zamrazit na další použití, nebo z nich napéct makronky, laskonky či Pavlovu. Skvěle se hodí i k čištění vývaru, obalování řízků nebo potírání domácích housek.
Jak to vypadá na vašich oslavách, převažují domácí, nebo kupované dorty?