Hlavní obsah
3,2
(137)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Domácí dorty prostě milujeme! Jasně, kolikrát seženete levnější kupovaný, ale upřímně – z jakých surovin pak asi je? Dnešní kombinace nádherně vláčného těsta vonícího citronem a plného šťavnatých malin (můžou být mrazené a výsledek bude skvělý), lehkého krému a svěžího lemon curdu vás definitivně přesvědčí, že domácí pečení stojí za to.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 100 g másla
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 2 ks citronu
  • 180 g zakysané smetany
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1,5 hrnku mražených malin
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1/3 hrnku mléka
Lemon curd (stačí i poloviční množství)
  • 2 ks citronu
  • 4 ks žloutků
  • 50 g másla
  • 4 lžíce cukru krupice
Krém
  • 250 g čerstvého krémového sýru
  • 100 g másla
  • 3/4 hrnku cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžíce malinové marmelády
K dokončení
  • 1 hrst malin
  • 3 plátky citronu
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Nám chutná kombinace sladkého malinového džemu a kyselého citronového krému lemon curd, ale klidně si vystačíte i jen s jednou náplní.

Foto: Eva Malúšová

Máslo nechte před přípravou dobře změknoutFoto: Eva Malúšová

02.

Změklé máslo šlehejte elektrickým šlehačem spolu s cukrem a kůrou (jen její žlutou částí) ze 2 odrhnutých a chemicky neošetřených citronů do pěny a po jednom zapracujte vajíčka.

Foto: Eva Malúšová

Z citronové kůry strouhejte vždy jen její žlutou část, bílá je hořkáFoto: Eva Malúšová

03.

Poté do těsta vmíchejte smetanu, sůl, kypřicí prášek, prosátou mouku a šťávu ze 2 citronů. Podle potřeby zřeďte trochou mléka.

Foto: Eva Malúšová

Mouku nezapomeňte prosítFoto: Eva Malúšová

04.

Maliny (mrazené nerozmrazujte) smíchejte s trochou polohrubé nebo hrubé mouky (díky tomu neklesnou v těstě všechny na dno) a opatrně zapracujte do těsta. Vlijte ho do pečicím papírem vyložené formy. Já použila formy 2, aby se korpus rychleji upekl a nemusel se krájet, ale stačí vám i jen jedna. Tu ovšem v polovině pečení přikryjte pečicím papírem, aby se povrch nespálil. Pečte asi 45 minut při 180 °C, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Foto: Eva Malúšová

Když maliny obalte v troše mouky, zůstanou v těstě pěkně rovnoměrně rozmístěnéFoto: Eva Malúšová

05.

Mezitím si připravte oba krémy. Citronovou kůru a šťávu smíchejte v ohnivzdorné misce s máslem, celými vejci a cukrem a ve vodní lázni pak směs asi 15 minut za občasného míchání zahřívejte, až hezky zhoustne. Nechte vychladnout. Krému je poměrně dost, takže ho můžete připravit z polovičního množství, nebo zbytek použít do jiného dezertu.

Foto: Eva Malúšová

Všechny suroviny na lemon curd jednoduše míchejte ve vodní lázni, až zhoustnouFoto: Eva Malúšová

06.

Čerstvý sýr prošlehejte s hodně změklým máslem, cukrem a vanilkou a nechte v lednici, než vychladnou korpusy a lemon curd. Jeden plát těsta pak pomažte džemem, druhý citronovým krémem a přitiskněte je k sobě. Dbejte na to, abyste měli rovnou stranu těsta nahoře.

Foto: Eva Malúšová

Když vše vychladne, pusťte se do kompletace dortuFoto: Eva Malúšová

07.

Boky a povrch dortu potřete sýrovým krémem.

Foto: Eva Malúšová

Já zapracovala zbytky džemu a citronového krému k sýrové polevěFoto: Eva Malúšová

08.

Gratulujte si, jestli teď vydržíte dort nechat do druhého dne odležet. V opačném případě ho dozdobte čerstvými malinami a plátky citronu a rovnou servírujte.

Foto: Eva Malúšová

Nesmrtelná kombinace nakyslého citronu a sladkých malin tomuto vláčnému dortu pekelně sedíFoto: Eva Malúšová

Tip: Z dortu vám zbudou 2 až 4 bílky, podle toho, kolik lemon curdu připravíte. Ty můžete buď zamrazit na další použití, nebo z nich napéct makronky, laskonky  či Pavlovu. Skvěle se hodí i k čištění vývaru, obalování řízků  nebo potírání domácích housek.

Jak to vypadá na vašich oslavách, převažují domácí, nebo kupované dorty?

Související témata:

Načítám