Článek
Postup
01.
Olej nebo rozpuštěné máslo (používám hrnek o objemu 250 ml) prošlehejte s cukrem a solí a postupně zapracujte vejce, kelímek (150 až 200 g) kysané smetany, šťávu i kůru (ovšem jen její žlutou část) z jednoho citronu a mouku s jedlou sodou.
02.
Asi 12 muffinových formiček (nebo jednu velkou bábovkovou) vymažte olejem nebo máslem, naplňte těstem a pečte přibližně 25 minut při 180 °C, bábovku asi o 20 minut déle.

Co takhle místo jedné bábovky upéct více malých?Foto: Marianna Bartková
ZÁKUSKY S CITRONOVOU SVĚŽESTÍ
03.
V rendlíku přiveďte k varu šťávu a kůru z dalšího citronu, máslo a cukr. Povařte do rozpuštění a vychladlé koláčky ještě horkým sirupem přelijte, aby pěkně nasákly. Uchovávejte v lednici.

Díky sladko-kyselému sirupu jsou koláčky parádně vláčnéFoto: Marianna Bartková
Pořídili jste si formu na minibábovičky? Upečte v ní i jahodové koláčky se zakysanou smetanou nebo makové bábovičky s kefírem!