Článek
Temně modré sladké plody lákají nejen svou barvou a chutí, ale i blahodárným účinkem na organismus. Známé jsou prospěšností pro trávení, ale ovlivňují mnohem víc. Kolik tohoto oblíbeného ovoce jíst, aby se projevily jeho skvělé účinky? Denně si dejte šest až sedm čerstvých švestek nebo vypijte sklenici švestkové šťávy.
Vlákninou proti zácpě i rakovině
Pro trávicí ústrojí jsou švestky prospěšné zejména díky vysokému obsahu vlákniny. Ta ve střevech bobtná, funguje jako kartáč, ulevuje při zácpě a je nápomocná i při dietě. Vyvolává totiž rychleji a na delší dobu pocit nasycení. „Vláknina urychluje průchod potravy střevy, potrava tak v organismu nezůstává tak dlouho, nevzniká tolik toxinů, které mají negativní dopad na vaše tělo. Vláknina je proto prevencí rakoviny tlustého střeva, cukrovky a srdečních onemocnění. Navíc pročišťuje organismus,“ doplňuje výživová poradkyně Monika Divišová z Akademie léčivé výživy.
Sto gramů švestek obsahuje zhruba dva gramy, v případě sušených je to dokonce osm gramů, ovšem počítejte také s trojnásobným množstvím kalorií. Doporučené množství vlákniny je 30 až 40 gramů denně.
Vzpruha proti infarktu i dně
Švestkové slupky jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, což svědčí srdci i cévám a brání před aterosklerózou a infarktem. Chrání také klouby a pomáhají vyplavovat z těla močovinu (odpadní produkt organismu), proto jsou skvělé při dně. Švestky jsou navíc zdrojem celé řady minerálů (draslík, fosfor, vápník a hořčík) a vitaminů. Skupina B je významný antioxidant, vitamin H je důležitý pro metabolismus buněk, vitamin E chrání buňky před předčasným stárnutím.
Podpora hubnutí a odvodnění
Při dietě jsou švestky prospěšné nejen pro svou sytivou a pročišťující schopnost, ale také odvádějí zbytečně zadržovanou vodu. Pomáhají snižovat hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, díky obsahu pektinu zpomalují vstřebávání cukru, takže chrání i před obávaným diabetem. Hodí se také jako vzpruha před cvičením, protože povzbuzují výkon a dodávají energii.
Parťák proti osteoporóze
Švestky jsou bohaté také na bor, který je důležitý pro metabolismus vápníku v kostech, proto by švestky neměly chybět v jídelníčku žen nad padesát let. „Ženské pohlavní hormony poskytují kostem ochranu, zpomalují totiž proces řídnutí kostí. Proto se osteoporóza projevuje u žen nejčastěji po menopauze, kdy o tuto ochranu přirozeně přijdou. Obvykle to bývá pět až osm let po klimakteriu,“ vysvětluje docent Tomáš Fait z Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol.
Svědčí vlasům i kůži
Pravidelná konzumace švestek se neprojevuje jen na zdraví, ale i na kráse. Biotin neboli vitamin H je nezbytný pro pevné nehty a krásné vlasy i pleť. Tři čtvrtiny objemu švestky tvoří voda, pomáhá tedy hydratovat a dodávat pleti svěžest. S problematickou pletí si poradí díky vysokému obsahu zinku. Posilovat vlasové vlákno i pokožku zas dokáže vitamin C.
Posílí nervy
Naordinujte si oblíbené ovoce také při větším psychickém vypětí. Díky obsahu fosforu prospívají švestky nervům, chrání při stresu i nervozitě, vitamin B zase zklidňuje a zahání pocity skleslosti.
Pecky nevyhazujte
Plody lze pro zdraví využít celé, včetně pecek. Ty ovšem nejezte, místo toho je očistěte, nechte proschnout a pak je použijte jako náplň do hřejivých polštářků, podobně jako se používají pecky třešňové. Snadno si ho vyrobíte i sami. Švestkové pecky mají schopnost držet v sobě dlouho teplo.
Chcete si užít opravdovou švestkovou zábavu? Okouzlí vás roštěná se švestkami a slivovicí.