Článek
Postup
01.
Pomazánkové máslo rukama propracujte s moukou a cukrem na pružné těsto a na pomoučněné ploše ho vyválejte do tenka na velký obdélník.
02.
Omyté švestky rozpůlte a vypeckujte, perník nastrouhejte nahrubo. Po každé straně těsta nechte asi 10 cm volných a zbytek posypejte perníkem, poklaďte švestkami, pocukrujte a navrch rozdělte kousíčky másla.
03.
Štrúdl zaviňte, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů, potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a pečte 30 až 40 minut při 180 °C dozlatova.
Tip
Pro výraznější chuť můžete švestkovou náplň ještě poprášit skořicí či perníkovým kořením.
Švestky si skvěle rozumí i s mákem, pokud vás v blízké době čeká nějaká oslava, upečte bezlepkový makový dort se švestkami a tvarohem!