Hlavní obsah
3,4
(57)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když se řekne štrúdl, pravděpodobně si představíte moučník s jablky. Na podzim je ale v nabídce tolik druhů ovoce, tak proč to nevyzkoušet jinak! Třeba oblíbená kombinace švestek a máku je v závinu vynikající.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 štrúdly
Těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 125 g másla
  • 90 ml mléka
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 hrst hladké mouky
Náplň
  • 350 g švestek
  • 100 g máku
  • 3 lžíce cukru moučka
Na potření
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Mouku nasypte na hromádku na pracovní plochu a doprostřed udělejte důlek. Na mouku nastrouhejte máslo, do důlku přidejte vejce, mléko a ocet. Rukama zadělejte těsto, ale hněťte ho rychle, aby máslo příliš nezměklo. Díky jeho chladnosti se mezi jednotlivé kousky nabalí dostatek mouky a těsto bude hezky „listovat“. Tomu ostatně pomáhá i ocet. Hotové těsto zabalte do sáčku a nechte aspoň 45 minut odpočinout v lednici.

02.

Troubu zapněte na 180 °C. Vypeckované švestky rozdělte na poloviny. Mák smíchejte s cukrem. Z poloviny těsta vyválejte na pomoučněné pracovní ploše tenký plát a přeneste ho na čistou utěrku. Doprostřed naklaďte švestky, důkladně posypte makovým cukrem a zabalte. Nohu štrúdlu překlopte pomocí utěrky na plech vyložený pečicím papírem. Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Štrúdly potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 25 minut dozlatova.

Z jakého těsta děláte štúdl vy? A jaká náplň je – kromě jablečné – vaše nejoblíbenější?

Načítám