Článek
Postup
01.
Mouku nasypte na hromádku na pracovní plochu a doprostřed udělejte důlek. Na mouku nastrouhejte máslo, do důlku přidejte vejce, mléko a ocet. Rukama zadělejte těsto, ale hněťte ho rychle, aby máslo příliš nezměklo. Díky jeho chladnosti se mezi jednotlivé kousky nabalí dostatek mouky a těsto bude hezky „listovat“. Tomu ostatně pomáhá i ocet. Hotové těsto zabalte do sáčku a nechte aspoň 45 minut odpočinout v lednici.
02.
Troubu zapněte na 180 °C. Vypeckované švestky rozdělte na poloviny. Mák smíchejte s cukrem. Z poloviny těsta vyválejte na pomoučněné pracovní ploše tenký plát a přeneste ho na čistou utěrku. Doprostřed naklaďte švestky, důkladně posypte makovým cukrem a zabalte. Nohu štrúdlu překlopte pomocí utěrky na plech vyložený pečicím papírem. Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Štrúdly potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 25 minut dozlatova.
Z jakého těsta děláte štúdl vy? A jaká náplň je – kromě jablečné – vaše nejoblíbenější?