Článek
Postup
01.
Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr a ušlehejte světlou a nadýchanou pěnu. Vsypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přilejte olej, mléko a ušlehejte hladké těsto. Nakonec vmíchejte mák. Do těsta můžete také přidat lžičku nastrouhané citronové kůry.
02.
Na drobenku propracujte pomocí prstů v misce žloutek, máslo, mouku, cukr a skořici. Měla by vzniknout drobivá směs.
03.
Těsto nalejte do formy vyložené pečicím papírem. Navrch dejte vypeckované švestky, které můžete pokrájet na menší kousky.
04.
Koláč nakonec posypte drobenkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte ho 30 až 35 minut.
05.
Po upečení ho můžete podávat s kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone. Ovoce můžete použít i jiné, podle chuti a sezony. Výborně bude chutnat například s jablky.
Milujete švestky? Inspirujte se našimi nejlepšími švestkovými recepty – přinášíme 50 tipů, jak na úžasná tradiční sladká jídla a klasické i originální pečivo, tak i vynikající nápady na využití švestek ve slané kuchyni.