Článek
Postup
01.
Do mísy nasypejte mouku, cukr a mák a promíchejte. Přidejte vejce, nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto bez hrudek. Napěchujte ho do čtvercové nebo kulaté koláčové formy (průměr 25 cm) tak, aby vznikly okraje. Přebytečné těsto seřízněte.
02.
Těsto propíchněte na několika místech vidličkou. Do misky vyklopte ricottu, přidejte zakysanou smetanu, vejce, cukr a prošlehejte. Náplň naneste na těsto a uhlaďte.
03.
Švestky vypeckujte a vyskládejte na náplň. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půlhodinku nebo dokud těsto na okrajích nezezlátne.
Máte rádi mák a mascarpone? Zkuste makový mramorový koláč s mascarpone nebo křehký koláč s mascarpone a mákem. Výtečný je i cheesecake po česku s mákem a tvarohem.