Hlavní obsah
3,0
(47)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Rychlý kefírový koláč plný sladkého ovoce chutná obzvlášť dobře, když ho vylepšíte křupavou drobenkou s marcipánem a skořicí.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Na koláč
  • 4 ks vejce
  • 250 g špaldová mouka
  • 150 g třtinového cukru
  • 80 ml oleje
  • 150 ml sójového mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 500 g švestek
Na drobenku
  • 50 g marcipánu
  • 1 ks žloutků
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou drobenky. Do misky vyklepněte žloutek. Přidejte cukr, mouku a skořici. Marcipán nastrouhejte do téže mísy na jemném struhadle. Bude se vám s ním pracovat lépe, když ho dáte předtím na dvě hodiny do mrazáku. Vše promíchejte tak, aby vznikla drobivá směs. Dejte ji do chladu.

02.

Teď je na řadě těsto. Do mísy vyklepněte vejce a přidejte cukr. Šlehejte, až vznikne světlá a nadýchaná pěna. Postupně do směsi přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, sójové mléko a olej. Ušlehejte hladké těsto. Pokud je moc husté, můžete přidat ještě trochu sójového mléka (to můžete nahradit i jakýmkoli jiným, v této podobě je ale koláč zcela bez laktózy). 

03.

Hotové těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem. 

04.

Navrch dejte vypeckované a pokrájené švestky. Nakonec koláč posypte drobenkou, kterou jste si dali do chladu. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 30 až 35 minut. 

Kdo by neměl rád drobenku! Zkuste ji také v kynutém koláči s tvarohem a ovocem nebo si upečte jogurtovo vločkový koláč, taky s drobenkou.

Související témata:

Načítám