Hlavní obsah
3,3
(67)
Foto: Klára Bernklau z knihy Koláče Chez Lucie

Foto: Klára Bernklau z knihy Koláče Chez Lucie

Tentokrát pro vás máme recept od cukrářky a blogerky Chez Lucie. Vyzkoušejte tuhle křehkou delikatesu s mandlovou náplní a šťavnatými švestkami!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
30 cm průměr formy
Těsto
  • 200 g másla
  • 125 g cukru moučka
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 ks vejce
  • 320 g hladké mouky
Náplň (frangipane)
  • 200 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 180 g mandlové mouky
  • 2 ks vejce
  • 500 g švestek
Článek

Postup

01.

Máslo utřete s oběma cukry, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, vejce a prosátou mouku. Krátce zpracujte, aby těsto drželo pohromadě, ale nehněťte příliš dlouho. Z těsta vytvarujte disk, zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu, ale ideálně přes noc, vychladit.

02.

Těsto vyndejte z lednice (pokud je chlazené přes noc, tak alespoň půl hodiny před tím, než s ním budete pracovat). Z pečicího papíru si vystřihněte kruh tak, aby pasoval na dno i boky formy, těsto krátce propracujte rukama a přímo na připraveném pečicím papíře, aby přesně lícovalo, ho vyválejte. Při rozvalování můžete povrch těsta lehounce poprášit hladkou moukou, případně válet mezi dvěma archy papíru. 

03.

Těsto i s papírem přeneste do formy, přitlačte, aby hezky sedělo, a odkrojte případné přebytky. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo, a dejte ho na hodinu chladit do mrazáku. Pečte 15–20 minut při 190 °C dozlatova. Nechte vychladnout ve formě.

Foto: Klára Bernklau z knihy Koláče Chez Lucie

Provoňte si kuchyň kombinací mandlí, másla a švestek!Foto: Klára Bernklau z knihy Koláče Chez Lucie

04.

Máslo rozpusťte a nechte lehce vychladnout. Přidejte cukr, mandlovou mouku a vejce a vše rozmíchejte dohladka. Náplň rozetřete na předpečený korpus, troubu rozehřejte na 170 °C. Umyté švestky vypeckujte a rozpulte. Klaďte je řeznou stranou nahoru na mandlovou náplň a každou do ní lehce zatlačte. Koláč pečte dalších 35–40 minut.

Frangipane je lahodný mandlový krém, který se používá jako náplň do dezertů. Třeba v tomto levandulovém koláči s broskvemi krásně vynikne!

Energetická hodnota celkem - 30 cm průměr formy
Energie28 281 kJ
Bílkoviny107,36 g
Tuky446,25 g
Sacharidy576,88 g
Sůl0,61 g
SAFA177 g
Vláknina46,68 g
Cukry317,66 g

Načítám