Článek
Postup
01.
Máslo utřete s oběma cukry, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, vejce a prosátou mouku. Krátce zpracujte, aby těsto drželo pohromadě, ale nehněťte příliš dlouho. Z těsta vytvarujte disk, zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu, ale ideálně přes noc, vychladit.
02.
Těsto vyndejte z lednice (pokud je chlazené přes noc, tak alespoň půl hodiny před tím, než s ním budete pracovat). Z pečicího papíru si vystřihněte kruh tak, aby pasoval na dno i boky formy, těsto krátce propracujte rukama a přímo na připraveném pečicím papíře, aby přesně lícovalo, ho vyválejte. Při rozvalování můžete povrch těsta lehounce poprášit hladkou moukou, případně válet mezi dvěma archy papíru.
03.
Těsto i s papírem přeneste do formy, přitlačte, aby hezky sedělo, a odkrojte případné přebytky. Dno hustě propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo, a dejte ho na hodinu chladit do mrazáku. Pečte 15–20 minut při 190 °C dozlatova. Nechte vychladnout ve formě.
04.
Máslo rozpusťte a nechte lehce vychladnout. Přidejte cukr, mandlovou mouku a vejce a vše rozmíchejte dohladka. Náplň rozetřete na předpečený korpus, troubu rozehřejte na 170 °C. Umyté švestky vypeckujte a rozpulte. Klaďte je řeznou stranou nahoru na mandlovou náplň a každou do ní lehce zatlačte. Koláč pečte dalších 35–40 minut.
Frangipane je lahodný mandlový krém, který se používá jako náplň do dezertů. Třeba v tomto levandulovém koláči s broskvemi krásně vynikne!