Hlavní obsah
3,4
(43)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Milujete české ovocné knedlíky? Zkuste i tento tradiční recept se švestkami, mákem a třeba strouhaným perníkem. Nezklame vás!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 ml polotučného mléka
  • 50 g másla
  • 140 g hrubé mouky
  • 2 ks vejce
  • 500 g švestek
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 4 plátky másla
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 4 lžíce máku
  • 100 g perníku na strouhání
Článek

Postup

01.

Mléko přiveďte spolu s máslem a špetkou soli k varu, přidejte mouku a na mírném ohni ještě chvilku míchejte, až se těsto nelepí. Nenechte se odradit tím, že bude velmi husté. Poté stáhněte z plamene a nechte skoro vychladnout.

02.

Jedno po druhém do hmoty vmíchejte vajíčka a vytvořte těsto. Rukama namočenýma ve vodě jím pak obalujte nevypeckované švestky nebo jiné ovoce. Vařte v osolené vroucí vodě asi 3 minuty od momentu, kdy knedlíky vyplavou na povrch.

03.

Knedlíky podávejte přelité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a doplněné mákem nebo perníkem na strouhání.

Jestli moc nemusíte chuť vařeného kynutého těsta, netrapte se a raději ochutnejte valašské pěry: ovocné knedlíky pečené v troubě.

Načítám