Hlavní obsah
3,3
(80)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Receptů na švestkové knedlíky jsou spousty, tenhle ale vyniká vskutku netradiční ingrediencí: sladkými bramborami neboli batáty. Mají podobné vlastnosti jako naše brambory, tak proč těsto tentokrát neosladit právě jimi?

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na knedlíky
  • 400 g batátů
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku krupičky
  • 30 g másla
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 ks žloutků
  • 12 ks švestek
K podávání
  • 2 lžíce máku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1/2 lžíce citronové kůry
Článek

Postup

01.

Batáty oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte úplně doměkka. Slijte, rozšťouchejte na kaši a nechte trochu vychladnout. Přidejte mouku, krupičku, máslo, žloutek a cukr a vymíchejte hladké těsto. Mouky může být potřeba o něco více, záleží, jak moc mokré uvařené batáty zůstanou. Nechte asi patnáct minut odležet.

02.

Mezitím vypeckujte švestky a dejte vařit velký hrnec plný vody. Těsto rozdělte na dvanáct částí a do každé zabalte švestku. Knedlíky vařte asi dvacet minut, dokud nevyplavou na povrch.

03.

Mletý mák smíchejte s cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Ve vzniklé směsi knedlíky ihned po dovaření obalte a podávejte poprášené moučkovým cukrem a trochou čerstvě nastrouhané citronové kůry.

Už jste zkoušeli batáty využít podobným způsobem? Jestli jste je zatím neochutnali, začněte něčím méně náročným, třeba plněnými batáty s mrkví a fetou.

Související témata:

Načítám