Hlavní obsah
3,9
(14)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Máte doma hromadu švestek a rozhodli jste se je usušit? Dobře jste udělali! A co s nimi teď? Udělejte si švestkové jednohubky po moravsku.

15 min.
Příprava
2 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
  • 1 bochník chleba
  • 500 g bůčku
  • 20 ks sušených švestek
  • 4 lžíce hořčice
  • 15 cm křenu
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 4 stroužky česneku
Článek

Postup

01.

Den předem upečte libovější bůček. Dochuťte ho solí, pepřem, mletou paprikou, kmínem a v neposlední řadě také česnekem. Pokud ho chcete opravdu provonět, můžete jej proložit pomocí nože a malých plátků česneku přímo do pater masa, nebo jen pomocí prolisovaného česneku potřít.

02.

Bůček vložte do zapékací mísy, podlejte vodou a pečte celý v kuse na 180° zhruba 2 hodiny dozlatova. Poté maso rozkrájejte na plátky a nechte ještě rozpéct. Maso se provoní a zjemní.

03.

Před servírováním vykrojte chléb do tvaru kolečka, ale pokud upřednostňujete čtverečky nebo jiný tvar, je to na vás, nápadům se meze nekladou. Nechte je na minutku rozpéct v troubě, aby se chléb prohřál, není to však podmínkou.

04.

Po vyjmutí z trouby je potřete hořčicí, pro zpestření můžete použít také výraznější francouzskou. Položte na ně plátek masa a sušenou švestku. Na závěr posypte jednohubky strouhaným křenem a podávejte.

Báječné jsou také švestky s cibulí pečené v alobalu, ideální na gril.

Související témata:

Načítám