Článek
Když jsem krátce po focení přinesl jeden z koláčů do redakční kuchyňky s tím, že jen sejdu zpět do atelieru a přinesu další dva kousky, netušil jsem, že až se vrátím, bude ten první kynutý koláč pryč. Budiž to důkazem, že dnešní várka švestkových dobrot stojí za zkoušku!
Kynutý švestkový koláč s mákem
Na formu o průměru 28 cm potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 20 g čerstvých kvasnic, 125 ml mléka, 40 g másla, 30 g cukru krupice, 1 vejce. Na náplň: 250 ml mléka, 200 ml smetany, 180 g mletého máku, 40 g bramborového škrobu, 1 žloutek, 140 g cukru krupice, kůru z jednoho citronu,40 g másla, 600 g švestek
Postup:Vlažné mléko, lžičku cukru a kvasnice dejte do hrníčku, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do velké mísy mezitím odvažte mouku, přidejte zbytek cukru, vejce a rozpuštěné máslo. Doplňte kvásek, těsto promíchejte, vařečkou uhněťte a dejte na 30 minut kynout.
Tento čas využijte k přípravě náplně. Švestky rozkrojte na půlky a vypeckujte. Do hrnce nalejte mléko, smetanu, přisypte mák a směs 10 minut vařte. Pak přidejte škrob, žloutek, cukr, kůru z citronu a máslo, krátce nechte probublat a odstavte z plotny. Troubu předehřejte na 180 stupňů. A jde se kompletovat! Koláčovou formu vyložte pečicím papírem, kynuté těsto vyválejte na plát vysoký asi 4 mm a rozprostřete ho po formě. Vyplňte makovou směsí, vtlačte do ní švestky a dejte péct do trouby na 35 minut.
Obrácený koláč s marcipánem
Na koláč o průměru 24 cm potřebujete:75 g třtinového cukru, asi 12 švestek, 100 g marcipánu, balení křehkého těsta na koláč (nebo si ho připravte doma podle tohoto receptu), moučkový cukr na válení
Postup:Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Na dno koláčové nebo široké dortové formy rozložte pečicí papír. Posypte ho třtinovým cukrem. Švestky rozkrojte na půlky, vypeckujte, a rozložte po formě naříznutou stranou dolů. Marcipán vyválejte na ploše posypané moučkovým cukrem do tvaru kruhu o velikosti formy a rozprostřete ho po švestkách. Z křehkého těsta vytvarujte o něco větší kruh, pokryjte jím marcipánovou vrstvu a přesahy na stranách dobře přitlačte k formě. Pečte dozlatova asi 30 minut.
Klasický kynutý koláč
Na 1 plech potřebujete:125 g hrubé mouky, 175 g hladké mouky, 50 g rozpuštěného másla, 1 vejce, špetku soli, 125 ml vlažného mléka, 21 g kvasnic, 50 g cukru krupice. Navrch: 750 g švestek. Na drobenku: 75 g polohrubé mouky, 75 g hladké mouky, 75 g cukru moučka, 100 g másla
Postup: V mléce rozpusťte lžičku cukru, kvasnice a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse smíchejte mouku, zbytek cukru, máslo, vejce i sůl. Doplňte kvásek a vařečkou nebo ručním hnětačem vypracujte hladké těsto. To musí teď 30 minut kynout na teplém místě.
Poté rozpalte troubu na 180 stupňů. Švestky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Připravte si ještě drobenku, která vznikne smícháním všech uvedených surovin. A jde se kompletovat! Vykynuté těsto vyválejte na tenkou vrstvu a vyložte jím plech (s pečicím papírem). Poklaďte švestkami, bohatě zasypte drobenkou a pečte asi 30 minut, dokud nejsou okraje zlatavé.
Jaké švestkové moučníky vedou u vás? Podělte se o ně v rubrice Vaše recepty!