Hlavní obsah
2,9
(556)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Možná jste právě vytřídili všechny pevné švestky na zmrazení a do kompotu a na stole vám stále zůstala pořádná miska měkkých plodů. Nejjednodušší způsob, jak je bezztrátově zpracovat, je uvařit marmeládu. Zabere to jenom chvilku a výsledek je lepší, než byste čekali.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 1 kg švestek
  • 350 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky mleté vanilky
  • 7 g citrusového pektinu
  • 1 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Švestky vypeckujte a rozpulte. Pokud je nějaký plod nahnilý, bez smilování ho vyhoďte celý – marmeláda by se pak i ve skleničce mohla snadno zkazit.

02.

Vypeckované ovoce smíchejte s cukrem a začněte zahřívat. Za častého míchání počkejte, až švestky pustí šťávu. Asi 20 minut provařte, až džem začne houstnout. 

03.

Podle toho, jak moc máte rádi či neradi kousky ovoce, švestkovou směs více či méně rozmixujte ponorným mixérem.

04.

V malé misce smíchejte pektin s naběračkou horkého džemu a vmíchejte do hrnce, přidejte mletou vanilku a asi dvě minuty provařte. Dochuťte citronovou šťávou.

05.

Hotovou marmeládu plňte do připravených vymytých skleniček. Podle velikosti vyjde množství na 4–5 skleniček o objemu 250–350 ml. Otřete hrdlo dosucha a pevně uzavřete čistými suchými víčky. Skleničky ještě zahorka otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout.

A kdybyste měli ještě chuť na švestkový moučník, tak vřele doporučuji švestkový koláč s vanilkovým krémem. Kdekoliv jsem ho kdykoliv dělala, vždy bylo vyžadováno opakování! A pokud máte raději něco jednoduššího a rychlejšího, zkuste nepečený krupicový pudink s mandlemi a švestkami na víně.

Energetická hodnota celkem - 4 skleničky
Energie8 529,6 kJ
Bílkoviny10,06 g
Tuky0,01 g
Sacharidy498,98 g
Sůl0,1 g
SAFA0 g
Vláknina30,48 g
Cukry448,54 g

Načítám