Článek
Postup
01.
Švestky vypeckujte a rozpulte. Pokud je nějaký plod nahnilý, bez smilování ho vyhoďte celý – marmeláda by se pak i ve skleničce mohla snadno zkazit.
02.
Vypeckované ovoce smíchejte s cukrem a začněte zahřívat. Za častého míchání počkejte, až švestky pustí šťávu. Asi 20 minut provařte, až džem začne houstnout.
03.
Podle toho, jak moc máte rádi či neradi kousky ovoce, švestkovou směs více či méně rozmixujte ponorným mixérem.
04.
V malé misce smíchejte pektin s naběračkou horkého džemu a vmíchejte do hrnce, přidejte mletou vanilku a asi dvě minuty provařte. Dochuťte citronovou šťávou.
05.
Hotovou marmeládu plňte do připravených vymytých skleniček. Podle velikosti vyjde množství na 4–5 skleniček o objemu 250–350 ml. Otřete hrdlo dosucha a pevně uzavřete čistými suchými víčky. Skleničky ještě zahorka otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout.
A kdybyste měli ještě chuť na švestkový moučník, tak vřele doporučuji švestkový koláč s vanilkovým krémem. Kdekoliv jsem ho kdykoliv dělala, vždy bylo vyžadováno opakování! A pokud máte raději něco jednoduššího a rychlejšího, zkuste nepečený krupicový pudink s mandlemi a švestkami na víně.