Hlavní obsah
3,1
(60)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Ančovičky používáme při vaření často a rádi. Vždy udiví, jak malý kousek rybky, který se v jídle navíc úplně ztratí, dokáže prohloubit chuť pokrmu. A to věděly kuchařky už za první republiky – z této doby pochází i recept na švédské roštěnky. Proč právě švédské, to nevíme, jisté ale je, že vám křehký plátek masa ve výrazné, ale jemné omáčce bude chutnat.

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky hovězí roštěné
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic oleje
  • 1 ks cibule
  • 50 g slaniny
  • 3 filátka ančoviček
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce kaparů
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, na malé kostky nakrájejte také slaninu a nechte zatím stranou. Ve velkém hrnci rozpalte olej na vyšší teplotu.

02.

Plátky roštěné velmi jemně naklepejte, z obou stran osolte, opepřete a přes sítko poprašte moukou, také z obou stran. Takhle připravené maso vložte na rozpálený olej a po obou stranách opečte dohněda, potrvá to asi 5 minut. Opečené maso vyjměte a a dejte stranou.

03.

Do hrnce vsypte cibuli, slaninu a přidejte i ančovičky. Krátce restujte za stálého mícháni, až se cibule lehce zbarví a ančovičky se zcela rozpustí. Opatrně osolte, přidejte lžíci hořčice, krátce ji rozmíchejte ve výpeku a podlijte trochou vody. Uvolněte ze dna hrnce všechny přípečky a vraťte do něj maso i se šťávou, kterou pustilo. 

04.

Dolijte vodu tak, aby bylo maso ponořené ze dvou třetin, přiklopte a zvolna duste asi 1,5 až 2 hodiny doměkka.

05.

Až bude maso měkké, zjemněte šťávu smetanou, přidejte do omáčky kapary a už jenom krátce prohřejte. Podávejte s rýží.

Pro milovníky hovězího masa máme i další recepty: Hovězí stroganoff se šťouchanými bramborami nebo hovězí tokáň.

Související témata:

Načítám