Hlavní obsah
1,0
(1)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Známé švédské kuličky? Naučte se je i vy. Už máte při ruce mleté maso?

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kuličky
  • 500 g mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 hrst strouhanky
  • 2 ks brambor
  • 2 ks žloutků
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka pepře
Omáčka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky škrobu
  • 2 lžíce hořčice
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 10 lžic brusinkového kompotu
Článek

Postup

01.

Mleté maso rozmixujte. Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, smíchejte s masem, žloutky, smetanou, solamylem, cibulí a kořením (nebojte se kořenit i výrazněji) a důkladně propracujte.

02.

V dlaních vytvořte malé kuličky, čím menší, tím chutnější budou. Hotové kuličky pokládejte na pekáček vymazaný olejem. Pečte 40 minut na 200 stupňů Celsia, v polovině kuličky promíchejte, aby se opekly ze všech stran.

03.

Poté kuličky z výpeku vyjměte, do pekáčku přilijte smetanu, hořčici, vývar a solamyl, nechte prohřát, promíchejte a podávejte s brusinkovým kompotem.

Nejíte maso? Nevadí, usmažte si brokolicové sýrové kuličky.

Související témata:

Načítám