Článek
01.
Jednu menší cibuli pokrájejte na drobné kostičky a osmažte na másle do světle hnědé barvy. Tenhle krok nevynechávejte – spolu s kořením dodává kuličkám typickou chuť, a ze zkušenosti vím, že osmaženou cibuli v mletém mase snesou i ti, kteří syrovou poznají a odmítají. Nechte stranou zchladnout.
02.
Vepřové maso (nejlepší bude plec) umelte opravdu najemno. Chlazené dejte do mísy, přilijte asi půl deci studené smetany a vsypte všechno koření a sůl. Rukou dobře propracujte, přidejte vejce a osmaženou cibuli a ještě jednou pořádně promíchejte. Některé recepty používají k zahuštění masové směsi strouhanku nebo škrob, ale není to nutné, z masa takhle připraveného vám půjdou navlhčenýma rukama tvarovat kuličky celkem snadno. Když se vám ale konzistence nezdá, můžete hrst strouhanky přidat.
03.
Z masové směsi vytvarujte kuličky asi 3–4 cm veliké. Pokud nespěcháte, můžete je nechat chvíli odležet v chladu. Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu a kuličky po částech zvolna smažte z každé strany do hněda, asi 10–15 minut. Když vložíte kuličky do rozpáleného oleje, nechte je chvíli v klidu na místě. Teplem se zatáhnou a půjdou snadněji obracet. Osmažené kuličky odložte stranou na papírový ubrousek a udržujte v teple.
04.
Z pánve slijte většinu přebytečného tuku. Pak do pánve vhoďte ančovičku a vařečkou ji podrťte a nechte rozpustit. Zaprašte lžící hladké mouky a za stálého míchání ji mírně osmažte. Přilijte hovězí vývar, pořádně promíchejte a odvařte všechny chutné přípečky ze dna. Nechte společně vařit asi 15 minut. Poté přilijte smetanu a přidejte hořčici a ještě spolu krátce prohřejte.
05.
Kuličky můžete vrátit do teplé omáčky a ještě je v ní nechat prohřát, ale pokud jste je uchovali teplé (například v mírně zahřáté troubě nebo pod alobalem), můžete podávat omáčku samostatně, ať si každý strávník poslouží podle chuti. Podávejte s vařenými bramborami nebo kaší a nakládanými brusinkami. Já si ráda zamíchám do omáčky čerstvý kopr.
Máte rádi masové kuličky?