Článek
Postup
01.
Máslo nakrájejte na kostičky a nechte změknout na lince. Z mléka na těsto oddělte polovinu, zahřejte na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Namočte sušené brusinky do rumu.
02.
Do velké mísy prosejte mouku a moučkový cukr, přidejte máslo, žloutky, vzešlý kvásek a špetku soli a začněte zadělávat těsto. Postupně přilijte zbytek mléka a přidejte citronovou kůru – výsledné těsto je tužší, ale pružné a nelepí se. Vytvarujte z něj kouli, poprašte hladkou moukou a nechte v teple kynout asi hodinu. Těsto ale můžete zadělat i večer a nechat přes noc pomalu kynout v lednici.
03.
Zatímco těsto kyne, připravte náplně. Na makovou přiveďte téměř k varu mléko, vsypte do něj mletý mák, přidejte skořici a rum a oslaďte podle chuti – lžíce moučkového cukru by měla stačit. Odstavte a nechte zchladnout.
04.
Na ořechovou náplň také přiveďte téměř k varu mléko, vsypte mleté ořechy, rovněž oslaďte podle chuti a nechte zchladnout.
05.
K povidlům přidejte skořici a rum a vidličkou je rozmělněte na hladkou kaši – případně přidejte jednu dvě lžíce horké vody.
06.
Tvaroh našlehejte s cukrem, žloutky a vanilkovým extraktem na hladký krém.
07.
Ušlehejte tuhý sníh ze dvou bílků a špetky soli. Polovinu zlehka vmíchejte do studené makové náplně, druhou přidejte k ořechové náplni.
08.
Hlubší pekáč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto nožem rozdělte na pět dílů: čtyři stejné, jeden o kousek menší. První část rozválejte na tenkou placku, vyložte jí dno pekáče, pokryjte makovou náplní a stejnoměrně rozetřete. Rozválejte další část těsta, vložte do pekáče a pokryjte ořechovou náplní. Zopakujte s třetí částí – na ni patří povidla – a nakonec přijde na řadu čtvrtá část těsta – tu potřete tvarohovým krémem.
09.
Poslední, nejmenší část těsta rozválejte na placku a rádýlkem nakrájejte na proužky. Naskládejte je na tvarohovou náplň do tvaru mřížky a koláč ještě dozdobte sušenými brusinkami. Mřížku potřete rozšlehaným vejcem.
10.
Pečte cca 15 minut na 180 stupňů, poté stáhněte teplotu na 160 a koláč zvolna dopečte, bude to trvat další zhruba půlhodinu. Povrch můžete v průběhu pečení přikrýt alobalem, aby se příliš nespálil.
11.
Štědrák nechte dobře vystydnout a podávejte krájený na menší řezy.
Znáte recept na štědrák? Chutná vám, když je v koláči víc náplní?