Hlavní obsah
3,1
(175)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Čtyři různé druhy náplně v jediném koláči – není divu, že se mu říká štědrák. Bohatě plněný a krásně zdobený koláč upečte den před servírováním. Po rozležení chutná tak famózně, že mu odpustíte i zdlouhavější přípravu a štědré množství ušpiněného nádobí.

30 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Těsto
  • 300 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 750 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 3 ks žloutků
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 špetka soli
Maková náplň
  • 200 g máku
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 1 ks bílku
Ořechová náplň
  • 200 g ořechů
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1 ks bílku
Povidlová náplň
  • 200 g švestkových povidel
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce rumu
Tvarohová náplň
  • 500 g tučného tvarohu
  • 2 ks žloutků
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na dokončení
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 1 panák rumu
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Máslo nakrájejte na kostičky a nechte změknout na lince. Z mléka na těsto oddělte polovinu, zahřejte na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Namočte sušené brusinky do rumu.

02.

Do velké mísy prosejte mouku a moučkový cukr, přidejte máslo, žloutky, vzešlý kvásek a špetku soli a začněte zadělávat těsto. Postupně přilijte zbytek mléka a přidejte citronovou kůru – výsledné těsto je tužší, ale pružné a nelepí se. Vytvarujte z něj kouli, poprašte hladkou moukou a nechte v teple kynout asi hodinu. Těsto ale můžete zadělat i večer a nechat přes noc pomalu kynout v lednici.

03.

Zatímco těsto kyne, připravte náplně. Na makovou přiveďte téměř k varu mléko, vsypte do něj mletý mák, přidejte skořici a rum a oslaďte podle chuti – lžíce moučkového cukru by měla stačit. Odstavte a nechte zchladnout.

04.

Na ořechovou náplň také přiveďte téměř k varu mléko, vsypte mleté ořechy, rovněž oslaďte podle chuti a nechte zchladnout.

05.

K povidlům přidejte skořici a rum a vidličkou je rozmělněte na hladkou kaši – případně přidejte jednu dvě lžíce horké vody.

06.

Tvaroh našlehejte s cukrem, žloutky a vanilkovým extraktem na hladký krém.

07.

Ušlehejte tuhý sníh ze dvou bílků a špetky soli. Polovinu zlehka vmíchejte do studené makové náplně, druhou přidejte k ořechové náplni.

08.

Hlubší pekáč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto nožem rozdělte na pět dílů: čtyři stejné, jeden o kousek menší. První část rozválejte na tenkou placku, vyložte jí dno pekáče, pokryjte makovou náplní a stejnoměrně rozetřete. Rozválejte další část těsta, vložte do pekáče a pokryjte ořechovou náplní. Zopakujte s třetí částí – na ni patří povidla – a nakonec přijde na řadu čtvrtá část těsta – tu potřete tvarohovým krémem.

09.

Poslední, nejmenší část těsta rozválejte na placku a rádýlkem nakrájejte na proužky. Naskládejte je na tvarohovou náplň do tvaru mřížky a koláč ještě dozdobte sušenými brusinkami. Mřížku potřete rozšlehaným vejcem.

10.

Pečte cca 15 minut na 180 stupňů, poté stáhněte teplotu na 160 a koláč zvolna dopečte, bude to trvat další zhruba půlhodinu. Povrch můžete v průběhu pečení přikrýt alobalem, aby se příliš nespálil.

11.

Štědrák nechte dobře vystydnout a podávejte krájený na menší řezy.

Znáte recept na štědrák? Chutná vám, když je v koláči víc náplní?

Související témata:

Načítám