Článek
Stačí dva ostré nože, trocha odvahy a času a je téměř jisté, že se vám roláda povede. I když proříznete kůži a chvílemi to bude vypadat beznadějně. Pusťme se do toho.
Postup
01.
Nejdřív si připravte nádivku. Den staré pečivo nakrájejte na kostičky a zvlhčete ho mlékem nebo smetanou (je lepší, když je nádivka do rolády spíš sušší, nepřežeňte to proto s množstvím tekutiny). Osolte, opepřete, přidejte nasekanou zelenou petrželku a vejce a dobře, ale zlehka promíchejte. Na pánvi opečte slaninu nakrájenou na kostičky. Až pustí tuk, přidejte nadrobno nakrájené žampiony, sůl, pepř a špetku kmínu, houby krátce osmahněte, odstavte a nechte zchladnout. Poté vmíchejte k pečivu a nechte chvíli stranou.
02.
Omyté a osušené kuře položte na prkénko prsíčky dolů. Odřízněte poslední dva díly křídel a menším ostrým nožem rozřízněte kůži a maso na obou stranách kolem páteře až k biskupu. Nejdřív se zaměřte na část kuřete kolem křídel: od řezu kolem páteře jeďte nožem po kostech a druhou rukou maso odtahujte, až se dostanete téměř ke kloubu křídla. Ten oddělte a stejně postupujte i na druhé straně. Poblíž otvoru po krku se nachází pár tenčích delších kostí: prsty je nahmatejte a vyřízněte.
03.
Vraťte se k trupu: nožem oddělujte maso těsně kolem hrudního koše až k prsní kosti – zároveň maso druhou rukou odtahujte. Zopakujte to i na druhé straně. Oddělte od trupu velké stehenní klouby a vyjměte kostru trupu. Nejpevněji drží kolem výběžku prsní kosti, který končí těsně pod kůží – pomáhejte si špičkou nože a v tomhle místě pracujte opatrně.
04.
Ořízněte maso kolem kloubu křídla, který byl spojený s trupem, a pokračujte po kosti (tam budete maso spíš seškrabávat) až ke druhému kloubu. Kost křídla teď snadno vytáhnete. Stejně postupujte i u druhého křídla.
05.
Vykostěte stehna: přeřízněte kůži a všechny šlachy kolem posledního vnějšího kloubu kuřete (je to ten na konci paličky). Vraťte se dovnitř ke kloubu, který byl spojený s trupem, a stejně jako jste vykosťovali křídla, vykostěte i stehna: ostrým nožem ořízněte maso kolem kloubu, seškrábejte ho kolem kosti až ke druhému kloubu. Ten také obřežte a jeďte po kosti dolu. Poté kost jemným tahem vytáhněte. Zopakujte to i u druhého stehna – a kuře je komplet vykostěné.
Můj tip: ze všech kostí, odřezků a zeleniny začněte připravovat kuřecí vývar – bude se vám hodit na podlévání rolády.
06.
Vykostěné kuře upravte do tvaru obdélníku. Vysokou část masa na prsou naplocho seřízněte a vyplňte místa, kde je masa míň, stejně tak vám poslouží maso ze stehen: cílem je stejnoměrně vysoký plát masa. Rozpalte troubu na 200°C.
07.
Plát masa osolte, opepřete a rozetřete na něj připravenou nádivku. Pevně zaviňte do rolády – není to snadné, kuřecí maso klouže, ale nevzdávejte to: i když roláda nebude v téhle chvíli výstavní, provázek a následné pečení ji hodně vylepší. Roládu svažte pomocí kuchyňského provázku a přesuňte do pekáčku.
08.
Roládu na povrchu ještě osolte a případně posypejte svým oblíbeným kořením na kuře. Pokryjte ji plátky másla, podlijte sběračkou vývaru a dejte péct. Po dvaceti minutách stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi půl hodiny. V průběhu pečení často přelévejte výpekem a případně ještě podlijte vývarem. Na konci pečení teplotu ještě zvyšte a roládu dopečte „do barvy“.
09.
Před porcováním nechte roládu alespoň 15 minut odpočinout pod alobalem. Odstraňte provázek, nakrájejte na úhledné plátky
Můj tip: mám ráda jemnou máslovou chuť výpeku a ke šťavnaté roládě mi stačí. Pokud vám ale chutnají silnější omáčky, výpek z kuřete přeceďte, zahustěte máslovou jíškou a 10–15 minut povařte (případně nařeďte trochou vývaru).
Nechutnají vám žampiony? Naplňte roládu ořechovou nádivkou nebo jednoduchou nádivkou s petrželí.