Článek
Loni jsem pro vás sepsali recept na klasické vázané koláčky, které připomínají miniaturní šátečky. Letos přinášíme recept na jednodušší variantu.
Postup
01.
Do mísy si odměřte mouku. Droždí rozdrobte, posypejte cukrem a míchejte do rozpuštění. Přidejte ohřáté mléko a asi tři lžíce mouky z mísy, až vznikne hladké těstíčko. Dejte do tepla na 10 až 15 minut vzejít.
02.
Mezitím k mouce přidejte sůl, vejce, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Přidejte vzešlý kvásek a rukama zpracujte hladké těsto. Dejte do lednice asi na hodinu zpevnit.
03.
Zatím si připravte náplně: mák, cukr, skořici a sůl vsypte do vroucího mléka, za stálého míchání chvilku povařte a nakonec vmíchejte džem (skvělá jsou i povidla) a rum. Nechte vychladnout. Stejně postupujte s ořechy, které s mlékem a cukrem chvilku povařte, dochuťte rumem a zahustěte rozmixovanými piškoty. Z másla, mouky, cukru a skořice vytvořte drobenku. Tvaroh (ten v alobalu, ne ve vaničce) rozmíchejte s cukrem, vajíčkem, pudinkem a vanilkou. Rozinky do rumu namočte buď den předem, nebo je s ním na sporáku nebo v mikrovlnce zahřejte do bodu varu, rychle tak nabobtnají.
04.
Je-li těsto už dost pevné, oddělte z něj asi třetinu a zbytek zatím nechte v lednici. Na pomoučené ploše ho vyválejte do tenka a vypichujte malá, asi 3cm kolečka. Klaďte je na plech vyložený pečicím papírem a na každé dejte pomocí cukrářského sáčku poctivou dávku náplně. Makové pak ozdobte loupanou mandlí, ořechové drobenkou a tvarohové rozinkou namočenou v rumu. Pečte ihned v troubě vyhřáté na 200 °C jen pár minut dozlatova a stejně pokračujte se zbytkem těsta.
05.
Vychladlé koláčky pocukrujte a uchovávejte v uzavřené krabici. Dobré vydrží až pět dnů, ale to se vám nejspíš stejně nepodaří ověřit – tyto koláčky totiž až záhadně rychle mizí!
Tip
Jednou z nejoblíbenějších náplní je hrušková. Buď ji připravte jako v receptu na hrušková povidla z trouby, nebo povařte sušené hrušky, dochuťte a rozmixujte. Návod najdete v receptu na frgály.
Přiznejte se, také vždycky nenápadně vyjídáte jen ty koláčky, které mají vaši oblíbenou náplň?