Článek
Upéct parádní svatební dort je kumšt. A když už se do něj rozhodnete pustit v domáckém prostředí, je vždy lepší inspirovat se tipy a triky skutečných odborníků. A protože ani my rádi nenecháváme věci na náhodě, obrátili jsme se na profesionální cukrářku Jitku Šveňkovou ze žižkovské Cukrárny Lucie, která nám ukázala postup přípravy krok za krokem.
Chce to plán
Společně s Jitkou jsme se rozhodli, že půjdeme netradiční cestou – vrhli jsme se proto na třípatrový dort sestavený z kvádrů se čtvercovou podstavou potažený mandlovou hmotou. Bílá i růžová barva nám přišly příliš všední, proto jsme se rozhodli pro světle meruňkovou. Dort budou ve výsledku zdobit jedlé mašle, vlnky a květy. A tady je návod!
Strana spodního korpusu měří 30 cm, prostřední patro 26 cm a to vrchní 22 cm(výška pak bude asi 6–7 cm). Recept na piškot použijte takový, jaký máte vyzkoušený. Pokud pečete poprvé, inspirujte se návodem z článku Jak na krásně nadýchaný piškot?. Základní těsta pak připravte z 12, 9 a 6 vajec.
Promazávání krémy
Když máte upečeno a vychlazeno, je třeba korpus rozříznout a promazat.
Na šlehačkový krém budete potřebovat: 1,5 litru smetany ke šlehání, 10 ztužovačů do smetany, 6 lžic rozmixovaných meruněk a 300 ml meruňkové marmelády.
Na máslový krém vám stačí:250 g másla, 400 ml mléka a 1 sáček vanilkového pudinkového prášku.
Každý z upečených korpusů dvakrát podélně prořízněte, potřete marmeládou, aby se piškot nepromáčel, a promažte šlehačkovým krémem. Ten připravíte snadno – vyšleháte smetanu se ztužovači a přimícháte rozmixované meruňky pro chuť i barvu.
Všechny korpusy pak z vrchu a ze stran potřete máslovým krémem. Ten jistě znáte – v uvedeném množství mléka rozmíchejte pudink, uvařte, a když vychladne, vyšlehejte ho s máslem. Díky němu pak mandlová hmota na dortu bude držet, šlehačkový krém by se mohl prosáknout. „Takto ,sesazené' korpusy nechte v lednici přes noc odpočinout, zdobte je až druhý den,“ radí Jitka Šveňková.
Zdobení, královská disciplína
Na potahování a zdobení dortu potřebujete: 1,5 kg cukrářské potahovací hmoty s příchutí mandlí (také někdy nazývaná K2), žluté a červené potravinářské barvivo, perleťový sprej na dorty, kostice a vypichovátka na květiny, čistý štětec, trochu vody, moučkový cukr na podsypání.
Zbytky potahovací hmoty opět propracujte, vyválejte a vykrajujte či vypichujte proužky, mašle nebo květiny. Aby byly řezy přesné, pomáhejte si delším pravítkem a pro uhlazení kosticemi. „Květiny a mašle je lepší vytvarovat den předem, stuhy okolo dortu a vlnovky doporučuji tvořit těsně před lepením,“ popisuje Jitka Šveňková. A jak přilepit vše k dortu? Stačí trocha vody a menší štěteček. Zdobení je zcela v režii vaší fantazie, kdo si netroufne, může se inspirovat našimi fotografiemi.
Na závěr můžete pro ukázkový lesk přestříkat dort speciálním sprejem. A je hotovo, veselka může začít!
Děkujeme Cukrárně Lucie (Koněvova 10/129, Praha 3) za spolupráci a úžasnou inspiraci!
Vizáž nevěsty: Lucie Loudinová (MA-DA Makeup Network)
Vizáž cukrářky: Yulia Shabalina (MA-DA Makeup Network)
Děkujeme zámeckému wellness & golf hotelu Chateau St. Havel (Před Nádražím 1/6, Praha 4 – Krč) za poskytnutí prostoru k focení!
Děkujeme svatebnímu centru Le Rêve (Pod Kapličkou 2846/9, Praha 3) za poskytnutí svatebních šatů a ostatních svatebních doplňků k focení!
Produkce: Kateřina Pechová