Hlavní obsah

Jak si vybrat svatební kytici a dekorace, kolik stojí a co napovídají trendy? Pivoňky vedou

Foto: Fusionstudio, Shutterstock.com

Foto: Fusionstudio, Shutterstock.com

Chystáte svatbu a přemýšlíte nad květinou pro nevěstu a květinovou výzdobou? Jsou dva přístupy, které můžete zvolit - zářivou barevnost, nebo čistý bílý minimalismus. Který z nich vás okouzlí? Také je potřeba přemýšlet nad velikostí a tvarem kytice, aby vám co nejvíc slušela. Není to jen tak!

Článek

Květiny jsou nedílnou součástí svatební výzdoby. Hlavní roli hraje kytice v rukách nevěsty, ale květy se zdobí hojně stoly i slavobrána. Vše by mělo dohromady ladit a tvořit harmonický celek. Které květiny jsou v kurzu a jaká barva hraje prim? Ptali jsme se zkušené floristky Kateřiny Nerudové a expertky na pořádání svateb Věry Exnerové.

Svatební kytice a květinová výzdoba: Trendy 2024

Při promýšlení květinové výzdoby a svatební kytice můžete vzít v potaz současné trendy. „Vede barevnost. Pokud si na ni netroufáte, zvolte alespoň ombré květinové dekorace, kdy se mísí jedna barva v mnoha odstínech. Výsledkem je až překvapivě hezký výsledek,“ říká svatební expertka Věra Exnerová. Kupříkladu může jít o všechny odstíny růžové, červené nebo fialové, záleží na vašem vkusu.

Pokud byste se chtěli držet jen jednoho odstínu, volte ten podle barvy roku, což je peach fuzz, tedy taková světle oranžová/broskvová (více o ní si přečtěte zde). Trendy se ale diametrálně liší od toho, co doopravdy klienti žádají, a to je bílý minimalismus. „Ve skutečnosti nevěsty často chtějí čistě bílou. Konkrétně třeba bílé pivoňky s něčím zeleným, a to pak na stolech ladí s minimalistickými skleněnými doplňky. Vintage styl, který vládl delší dobu, už teď tolik nefrčí,“ říká floristka Kateřina Nerudová.

Styl boho: není pro každou nevěstu

Co se týče tvaru svatebních kytic, už nejsou tolik žádané úhledné koule, tedy styl biedermaier. „Dřív byly moderní utažené kytice, kdy byl namačkaný kvítek ke kvítku. Teď letí něco mezi stylem boho (uvolněnějším, méně úhledným) a právě biedermaierem,“ vysvětluje Kateřina Nerudová. Finální výběr tvaru by mělo ovlivnit i místo, kde se berete. Na zámku se bude vyjímat úhlednější kytice než ta „rozcuchaná“. Ta se zase parádně hodí na svatby v přírodě či statku.

„U boho kytic bych dávala pozor na postavu nevěsty. Drobná nevěsta by se za hodně velkou, texturovanou květinou ztratila. Naopak plnější tvary malá květina ještě zvýrazní,“ radí Věra Exnerová. „V neposlední řadě by kytice také měla ladit ke stylu svatebních šatů, proto by měl florista vidět jejich fotku.“

Fotogalerie plná květinové inspirace:

Typ květin: Pivoňky vítězí

Pivoňky, eukalyptus a růže - to je trojice květin, která letí nejvíc. „Nevěsty často žádají jednodruhové kytice, jež jsou doplněné třeba pouze eukalyptem,“ říká Kateřina Nerudová. Ten je velmi efektní, stejně jako pampové trávy. Při výběru květin berte v potaz i sezonnost. Třeba u pivoněk končí klasicky v červnu, ale kvůli teplému počasí to bude letos už dříve. „Dají se sehnat i později, ale jejich kvalita není taková,“ dodává Kateřina Nerudová. Vždy jde ale vymyslet jiná varianta, vše je to o komunikaci mezi vámi a floristkou.

Cena svatební kytice

Cena svatební kytice se pohybuje okolo 2,5 až 3 tisíc, záleží, jak velkou a z jakých květin si ji nakonec vyberete. Nezapomeňte si zařídit také květinu pro svědkyni, maminky i babičky, které z toho budou mít radost. Tyto kytice jsou zpravidla menší než ta pro nevěstu a barevně by měly ladit k výzdobě. Také se dělá korsáž pro ženicha, která je jakousi zmenšeninou nevěstiny kytice.

A co další květinová svatební výzdoba?

Další květinová výzdoba by s kyticemi měla samozřejmě ladit. Hitem jsou bohatě zdobené slavobrány: „Dělají se pompéznější, plné květů a zeleně. Ty březové, které byly do nedávna trendem, už jsou pasé,“ říká Věra Exnerová. „Na stolech už také moc nevidíme zavařovačky obalené jutou, ale větší aranže do výšky, které však nebrání výhledu. V kostce by se dalo říct, že se vrací nezkrotnost přírody a její barevnost,“ dodává svatební expertka.

  • TIP: Zdobení slavobrány z živých květů by vás vyšlo na desetitisíce, proto nebývá výjimkou, že je ozdobená květy umělými. Vy to ani nepoznáte a ušetříte.

Důraz se klade také na lokálnost a udržitelnost. „Místo rýže se na novomanžele sypou záplavy ráno nasbíraných drobných listů či lučních kvítků. Někdy dokonce semen lučního kvítí, které potom v trávě vyklíčí,“ doplňuje na závěr Věra Exnerová.

Načítám