Hlavní obsah

Svatba na poslední chvíli? Vezměte se ve všední den a povolejte posily

Foto: PH888, Shutterstock.com

Foto: PH888, Shutterstock.com

Vezmeme se! Impulzivní nápad kráčet k oltáři vám přípravu svatby trochu ztíží. Nebo naopak - vyhnete se stresu z dlouhodobého plánování. Tak či onak, otázkou zůstává, co musíte před svatbou nutně vyřešit a s čím počítat? Zeptali jsme se svatební expertky.

Článek

Svatbu můžete plánovat klidně rok nebo třeba jen měsíc. Pro někoho velké svatební přípravy nejsou a třeba vás láká se vzít v co nejkratším čase. Samozřejmě to jde a naše tipy vám to maximálně usnadní. Na co si dát při přípravách pozor, když je den D za rohem?

Atraktivní místo? Zkuste všední den

Nejdůležitější prioritou je místo, kde si řeknete své ANO. Některé „žhavé“ svatební lokace, kupříkladu statky a různé stodoly, jsou vybookované klidně rok dopředu, ale i tady platí - kdo hledá, najde.(Co obnáší svatba v kostele, na zámku, úřadě, venku nebo na statku?) Občas někdo svatbu zruší, přesune a díky tomu najdete vy svoje datum. Nebojte se místa kontaktovat a ptejte se, zda nenabízejí i variantu ve všední den. Některé lokace to poskytují a vy díky tomu třeba ušetříte - nájem nebývá tak vysoký jako o víkendu. Nebo zkuste zkombinovat variantu svatby v přírodě, kde máte pole výběru velmi rozmanité, a restaurace, kde se bude odehrávat hostina a party.

Myslete ale vždy i na mokrou variantu. Co pak s rozmáčenou loukou s hosty zabořenými v bahně a slejvákem? „Máte několik možností. Mokrou variantu řešte už při výběru místa a požádejte provozovatele o radu, jaké jsou možnosti - kvalitní dodavatel má s deštěm bohatou zkušenost. Nebo prostě zkuste štěstí a zajistěte dostatek deštníků. Výsledkem budou zaručeně velmi neotřelé fotky,“ říká experta na plánování svateb Věra Exnerová.

Rychlá svatba na úřadě

Jako nejsnazší a nejrychlejší variantou se jeví úřad. Ale není to jako ve filmech, kde se spontánně rozhodnete vzít a skočíte si na radnici - na matrice vás totiž neoddají kdykoliv. O datum si musíte zažádat na příslušném matričním úřadě dle vašeho výběru - místo bydliště nehraje roli. Také neplatí, že by matriku měla jen velká města, mohou ji mít i vesnice. „Oddává se zpravidla tři dny v týdnu, soboty jsou za příplatek,“ vysvětluje Věra Exnerová. Vyberte si matriku, zvedněte telefon a informujte se o všech podrobnostech. „Datum sňatku dostanete většinou do tří týdnů,“ dodává odbornice.

Šaty musí dokonale sedět

Tradičně vybírají nevěsty svatební šaty klidně i půl roku dopředu (Jaké jsou letos trendy?). Svatebních salonů ale existuje velké množství, takže najít ty pravé lze i na poslední chvíli, a navíc - krásné šaty jsou k dostání i v běžných obchodech do pár tisíc korun (Jaké a kde koupit?). Důležité je, aby vám nakonec dokonale padly. „Nevěsta zhubne nebo naopak ze stresu lehce přibere a problém je na světě - šaty nesedí. Tady mají výhodu nevěsty, které mají šaty pouze půjčené, většinou se na to přijde během poslední zkoušky a s šaty jde ještě hýbat. Pokud si ale šaty koupí, doporučuji, aby si je pravidelně jednou za dva týdny oblékly, a když zjistí, že něco nesedí, okamžitě obvolaly salony nebo krejčové. Už se mi stalo, že koupené šaty putovaly do bazaru a na last minute se půjčovaly a upravovaly šaty ještě dva dny před svatbou,“ říká svatební expertka.

Cena malé svatby narychlo

Menší svatba je samozřejmě méně náročná na plánování, navíc když je to na poslední chvíli. Dobře si rozmyslete počet hostů i vzhledem k vašemu rozpočtu - počítejte s náklady cca 1000 Kč na osobu (jídlo, pití). Záleží také, co všechno poskytnete svým hostům zdarma - pouze nealko, alko nebo i tvrdý alkohol?

„Při finálním počítání hostů se často dojde k závěru, že je něčeho málo. Zejména pití, nebo dezertů. Nebo vypadne tetička, která měla dovézt kila svatebních koláčků. Tady bych se nehroutila, protože dnes už cukrárny umí zvládnout ledasco a kvalita se hodně zvedla,“ uklidňuje Věra Exnerová.

Foto: Alexander Shunevich, Shutterstock.com

Svatba v přírodě je romantická a okouzlujícíFoto: Alexander Shunevich, Shutterstock.com

Povolejte posily

Na první pohled se to nezdá, ale okolo svatby je spousta věcí, které je potřeba vyřešit, proto se nebojte požádat o pomoc! Vaší pravou rukou by měla být svědkyně. Pokud pak budete svatební místo připravovat sami, přizvěte k tomu i rodinu a kamarády.

„Zejména u menších svateb je častou chybou přecenění sil. Nevěsta si často myslí, že si svatební květinu i celou květinovou výzdobu zvládne uvázat sama. Jenže ono to není tak snadné, jak to na fotce vypadá, a taková svatební kytice se váže třeba i přes hodinu. A nazdobení slavobrány v den obřadu je práce hodná mistra,“ říká Věra Exnerová. Vyhraďte si na to dostatek času, ideálně celý den před svatbou. (Jak si vybrat svatební kytici a dekorace)

Pohlídejte si doklady

A na závěr to nejdůležitější, bez čeho svatba proběhnout nemůže - vaše doklady! „Zkontrolujte si, že nemáte propadlou občanku, a to samé žádejte i po svědcích! Tragédie by mohla být na světě, zvlášť pokud zjistíte, že i pas to má nějaký ten pátek za sebou,“ dodává Věra Exnerová.

Načítám