Článek
Sušení je skvělý způsob, jak uchovat dlouhodobě ovoce či zeleninu, aniž by ztratily vitaminy, minerály a vlákninu. Tím, že zbavíte potraviny většiny vody, v nich zamezíte růstu plísní, bakterií i kvasinek. Než se jím ale začnete ládovat po hrstech, poznejte i druhou stranu mince. Na co myslet, než si začnete dělat zásoby?
Kalorická bomba
Ovoce je obecně hodně sladké. Pokud se usuší, zbaví se jen vody a zmenší svůj objem. Zachová si většinu živin, ale také kalorií. Pak se může stát, že cukr tvoří i padesát a více procent jeho objemu. Je tomu tak například u sušených datlí, meruněk, fíků a rozinek. Ve 100 g čerstvého jablka je přibližně 13 g cukrů a má energetickou hodnotu 57 kcal, ve stejném množství sušených jablek je klidně i 70 g cukru. Energetická hodnota pak rázem stoupne na 243 kcal.
V ovoci se nachází hlavně glukóza a fruktóza. Máte-li sedavý způsob života, jako palivo tělu slouží zejména glukóza. Pokud sníte nadbytek cukrů, nestihnete získanou energii využít a vaše tělo si fruktózu uloží do zásob v podobě tuku. „Fruktóza konzumovaná pravidelně ve vyšším množství může způsobovat ztukovatění jater, přispívá ke vzniku cukrovky a podporuje tvorbu tuku uvnitř dutiny břišní,” varuje Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours.

Sušené ovoce může díky vysokému podílu vlákniny pomoci podpořit peristaltiku střevFoto: Africa Studio, Shutterstock.com
Když vás hodní mlsná
Sušené ovoce je vhodné ho konzumovat v malém množství, ideálně ráno nebo dopoledne. Hodí se k ochucení kaše či jogurtu, rozhodně ne k bezmyšlenkovitému uzobávání večer k televizi. Může posloužit při dlouhé cestě nebo po náročném sportovním výkonu, kdy potřebujete rychle doplnit energii.
Když máte chuť na sladké, je samozřejmě nedoslazované ovoce díky vitaminům a obsahu vlákniny lepší volbou než sušenky s čokoládovou polevou. I tak je ale potřeba myslet na to, že byste ho měli sníst maximálně hrst. A dobré je ho kombinovat s bílkovinami. Ideálně třeba s bílým jogurtem.
Přestože je ovoce samo o sobě sladké, některé se před sušením máčí v cukerném roztoku nebo sirupu. Vzniklé kandované ovoce už ale právě kvůli přidanému cukru mezi zdravé potraviny nepatří vůbec.

Uzavíratelné sklenice jsou pro skladování sušeného ovoce ideální, chrání před vlhkem, plísněmi i molyFoto: Lika Mostova, Shutterstock.com
Jak sušit? Pozor na plísně!
Sušte vždy jen ovoce zdravé, jakmile je naťuknuté nebo začíná hnít, do sušičky nepatří. Mohlo by totiž později začít plesnivět a kontaminovat i další kousky. I proto je lepší rozdělit nasušenou nadílku na menší porce a skladovat ji ideálně v čistých, dobře uzavřených nádobách. Napadené sušené ovoce může vyvolat trávicí, dýchací i kožní problémy.
Alergeny přežívají
Svrbí vás po kousnutí do jablka rty, ale štrůdl si můžete dát bez obav? Některé alergeny se tepelnou úpravou skutečně rozkládají a přestávají škodit. Na rozdíl od pečení nebo vaření ale sušení probíhá za nižších teplot, zhruba kolem 50 °C, a proto mohou dráždivé látky v sušeném ovoci přežívat. Totéž platí i pro další látky, které vyvolávají nadýmání, křeče v břiše, průjem nebo plynatost. Zpravidla platí, že pokud vás dráždí čerstvé plody daného ovoce, se sušenými to nebude jinak.
Zdraví na dosah:
Vláknina umí potrápit střeva
Sušené ovoce je bohaté na vlákninu, která podporuje peristaltiku střev a váže na sebe nežádoucí toxiny. „Důležité je ale myslet na to, že společně s vlákninou musíme přijímat i zvýšené množství tekutin. Tekutiny zajistí, aby vláknina ve střevech nabobtnala, což je pro její správné působení důležité. V opačném případě totiž hrozí riziko zácpy a jiných komplikací,” vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec. Na rozdíl od čerstvého ovoce, které je samo o sobě bohaté na vodu, tedy nezapomeňte to sušené dostatečně zapít.
Pokud už jste někdy zkoušeli doma ovoce sušit, možná vás překvapilo, že nevypadá tak pěkně jako z obchodu. Doma sušené meruňky jsou hnědé místo oranžových, rozinky hodně tmavnou. Pokud si tedy přeci jen občas dopřejete ovoce kupované, myslete na to, že u něj napomáhají vzhledu a udržení barvy siřičitany. Ovoce navíc konzervují a předcházejí jeho oxidaci. U citlivějších jedinců ale mohou vyvolávat ekzémy, střevní problémy, dýchací obtíže i migrény.
Ovoce nasušte, ze zeleniny připravte chutné pickles.