Článek
Jsou plné vitaminů, antioxidantů a zdraví prospěšných látek. A navíc si je můžete sami nasbírat a neutrácet za ně hory peněz. Vyrazte do lesa a udělejte si zásobu těchto zázračných plodů přírody. Máme pro vás hned několik důvodů, proč se to vyplatí!
JÍDLEM KE ZDRAVÍ!
Čistí celé tělo
Červené a fialové plody, tedy maliny, jahody, brusinky, borůvky, černý i červený rybíz se řadí mezi jedny z nejzdravějších druhů ovoce a také patří mezi superpotraviny. Vyznačují se vysokým obsahem antioxidačních látek, které mají za úkol snižovat oxidační stres, tedy hladinu volných kyslíkových radikálů. A právě volné radikály jsou často příčinou vzniku nádorových i kardiovaskulárních onemocnění.
Pro mladistvý vzhled
Vitaminy a antioxidanty jsou skvělým bojovníkem také proti stárnutí pleti. Vitamin B2 hydratuje pleť a omezuje loupání kůže. Vitamin C zase bojuje proti zvrásnění kůže a tmavým skvrnám.
„U borůvek činí antioxidační aktivity 84 procent, u rybízu 73 procent, u malin 21 procent. Jahody obsahují i fenolové sloučeniny a glutathionu, což jsou další antioxidačně působící látky. V drobných plodech se ve významnějším množství nacházejí i vitaminy skupiny B, vitamin K a beta-karoten,“ říká PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka a odborná garantka Vím, co jím.
Tělo sice je schopné malé množství antioxidantů vytvářet samo, přesto byste je ale měli hojně přijímat i v potravě.

Borůvky obsahují nejvíc zdravých antioxidantů, až 84 procent. Zlepšují pleť i činnost střevFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com
Proti rakovině i na obranu srdce
Lesní ovoce ale obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek: vitaminy, stopové prvky a minerály. „Za zmínku stojí fytonutrienty, které chrání tělo před civilizačními chorobami, jako jsou diabetes, kardiovaskulární onemocnění nebo onkologická onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Ondřej Nývlt, předseda Vědecko-lékařské rady Světa zdraví.
Na záněty ideální
Každé lesní ovoce je bezpochyby zdravé. Různé druhy ale mají různé vlastnosti. Například ostružiny jsou významné zejména vysokým obsahem vitaminu C, látky obsažené v brusinkách předchází vzniku bakterií Escherichia coli, které jsou jedním z hlavních průvodců zánětů močových cest. Borůvky mimo jiné podporují i zdravé trávení. „V lidovém léčitelství jsou známé pro své antimikrobiální vlastnosti a podávají se při střevních potížích. Lesní ovoce rozhodně doporučuji. Je mnohonásobně prospěšnější dát si místo sladkostí ze supermarketu hrst borůvek nebo malin,“ radí Ondřej Nývlt.

Brusinky léčí močové infekceFoto: fujilovers, Shutterstock.com
Dobré na mozek
Lesní plody také pomáhají i v boji proti stárnutí mozku. Mozek totiž postupem času přestává zvládat roli „úklidu uhynulých buněk“. Ty pak napadají zdravé neurony. Podle odborníků však polyfenoly obsažené v lesních plodech chrání mozek před poškozením a mají na něj blahodárný vliv. Pravidelná konzumace lesních plodů vás pomáhá chránit i před Parkinsonovou nebo Alzheimerovou chorobou.
Vitaminem C (nejen) proti nachlazení
Na závěr je třeba zmínit mimořádné množství vitaminů, které lesní plody obsahují. Ty se postarají o zlepšení vaší imunity. „Například černý rybíz obsahuje ve 100 gramech 87–219 mg vitaminu C, což odpovídá 108–270 procentům doporučené minimální denní dávky. A v některých odrůdách najdete ve 100 gramech dokonce až 450 mg vitaminu C. V lidovém léčitelství se také využívá listů borůvek, a to především proto, že příznivě působí na hladinu krevního cukru,“ uzavírá dietoložka Karolína Hlavatá.
Tip: Pokud si chcete toto zdravé ovoce dopřát i mimo sezonu, můžete si lesní plody zamrazit. Většina živin a blahodárných vitaminů v nich zůstává i po vložení do mrazáku.
Máte rádi lesní plody?