Článek
Dobrého stačí málo. A platí to i o šalvěji. Do pokrmů se přidává v menších dávkách – je to velmi aromatická bylinka, a proto s ní zacházejte stejně opatrně jako s tymiánem nebo rozmarýnem. V kuchyni se hodí k vepřovému, krůtímu, králičímu i jehněčímu masu a můžete ji rovněž použít pro přípravu různých omáček nebo do pečiva.
Krůtí medailonky se šalvějovým máslem
Na 4 porce budete potřebovat: 600 g krůtího masa z prsou nebo stehen, 100 g parmské šunky, lístky šalvěje, 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Postup: Maso nakrájejte na menší plátky. Jemně naklepejte, osolte a opepřete. Na každý kousek dejte plátek šunky, lístek šalvěje a spojte párátkem. V pánvi rozehřejte olej s máslem a přihoďte pár lístků šalvěje. Krátce osmažte, šalvěj vyjměte a přidejte maso. Opečte ho asi dvě minuty z obou stran. Hotové medailonky podávejte s bramborovou kaší a přelité šalvějovým máslem, na kterém jste maso opékali.
Tip: Šalvějové máslo chutná skvěle i s plněnými těstovinami. Zkuste třeba ravioly s ricottou nebo tagliatelle s bylinkovým máslem a šalvějí.
VÍCE ŠALVĚJOVÉ INSPIRACE
Používáte v kuchyni šalvěj? Tak to vyzkoušejte pečeného králíka na slanině a jablkách.