Článek
Chopte se vařeček a vyberte si mezi středomořským koláčem, sametovým kuřetem, špenátovou polévkou a nákypem z brambor a cuket!
Špenátová polévka se zakysanou smetanou
Na 4 porce potřebujete: 800 g čerstvého nebo 500 g mraženého špenátu, 180 g zakysané smetany, 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 lžičku kmínu, sůl, pepř, 100 g másla a 2 lžíce hladké mouky.
Postup: Cibulku nakrájejte najemno a orestujte ji na rozpuštěném másle dozlatova. Pak ji zasypejte hladkou moukou a usmažte světlou růžovou jíšku. Tu pak zalijte horkým, ale ne vroucím vývarem a důkladně ji rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř a asi 15 minut vše vařte.
Čerstvý špenát spařte na kapce oleje, nasekejte a přimíchejte do polévky, mražený stačí rozmrazit a přimíchat. Vše vařte ještě asi 3–4 minuty, a pak polévku odstavte z plotny a rozmixujte ji ponorným mixérem. Nakonec do ní vmíchejte zakysanou smetanu.
Servírovat ji můžete s rozpečenou bagetkou, jako ozdoba na talíř se skvěle hodí ještě lžíce smetany nebo posypat povrch kouskem strouhané nivy.
Středomořský koláč
Na 1 koláč potřebujete: 1 balení křehkého těsta (koupíte jej chlazené běžně v obchodech), 4 rajčata, 2 cukety, 1 lilek, 1 žlutou papriku, 1 zelenou papriku, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g vysokotučné zakysané smetany, 1 žloutek, 40 g másla, bazalku, sůl a pepř.
Postup: Rajčata nakrájejte na měsíčky, papriky na proužky a cukety na tenká kolečka. Na pánvi rozpusťte kousek másla a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Když má nazlátlou barvu, přidejte papriky, cukety a nasekaný česnek. Směs osolte a opepřete podle chuti, přidejte rajčata a vše restujte ještě asi 10 minut, až bude všechna zelenina měkká.
Křehké těsto (to buď koupíte v obchodech, nebo si jej můžete připravit podle návodu ve třetím receptu v tomto článku) vyválejte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou, a pak jej vložte na 15 minut do trouby rozehřáté na 210 stupňů (horkovzdušné na 190 stupňů Celsia).
Mezitím v míse rozšlehejte zakysanou smetanu se žloutkem a přimíchejte orestovanou a okapanou zeleninu. Když je těsto předpečené, nalijte náplň na koláč a pečte ještě asi 30 minut. Hotový koláč posypejte čerstvou nasekanou bazalkou a můžete servírovat. Skvělý je i studený!
Máte rádi slané koláče? Vyzkoušejte i další tipy z článku Souboj receptů: Slané koláče!
Sametově smetanové kuře
Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí prsní řízky, 60 ml bílého vína, 1 větší cibuli, 1 stroužek česneku, 400 g žampionů, 450 g extra husté zakysané smetany, olivový olej, sůl a pepř, 50 g parmezánu.
Postup: Na velké pánvi rozpalte olivový olej a opečte na něm na kostičky nakrájená kuřecí prsa. Když má maso zlatou barvu, přidejte bílé víno, sůl a pepř a nechte podusit ještě asi 10 minut. Na jiné pánvi rozpalte lžíci oleje a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Pak přidejte na plátky nakrájené žampiony a restujte je tak dlouho, až budou měkké.
Nakonec do pánve vložte i měkké maso a zakysanou smetanu, vše důkladně promíchejte a nechte provařit ještě asi 5 minut. Jako příloha se hodí brambory nebo zeleninový salát, při podávání doporučujeme ještě směs posypat parmezánem!
Bramborovo-cuketový nákyp s mletým masem
Na 4 porce potřebujete: 1 větší cuketu, 4 brambory, 200 g mletého hovězího masa, 1–2 vejce, 180 g zakysané smetany, 1 středně velkou cibuli, 1 stroužek česneku, 60 g strouhaného eidamu, sůl, pepř, provensálské koření a olivový olej.
Postup: Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte, cukety také oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka a vše osolte, smíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout. Pak ze směsi vymačkejte všechnu přebytečnou vodu.
Cibuli nakrájejte najemno a smíchejte s mletým masem, zakysanou smetanou, vejci a kořením. Pak přidejte cukety s bramborami a ještě jednou vše důkladně promíchejte, aby vznikla jednolitá hmota. Tu pak narovnejte do zapékací misky vymazané máslem, posypejte sýrem a pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 50 minut.
Neodoláte cuketě? Vyzkoušejte tipy našich redaktorek z článku Souboj receptů: Dobroty z cukety.
V jaké podobě zakysané smetaně neodoláte vy?