Článek
V případě, že každý rok plníte cukroví stejným máslovým krémem, tedy kombinací másla, cukru, rumu a případně vajíčka (ostatně takový základ nejčastěji používá i Hanka v našem vánočním seriálu), máme pro vás dobrou zprávu. Jde to i trochu jinak! Stačí se jen nebát a trochu experimentovat. Navíc nemusíte mít strach, že by se vám krémy v chladu zkazily. Vždyť Ježíšek přijde už za dva týdny!
1. S vaječným likérem
Potřebujete: 200 g másla, 80 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru nebo lžičku vanilkového extraktu, 50 ml vaječného likéru, 50 g sušeného mléka.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou, likér zase promíchejte se sušeným mlékem. Teď už jen obě části spojte, a máte to.
Kam se hodí: Do kakaových dortíčků, linecké berušky i babiččina srdíčka.
2. Nugátový krém
Potřebujete:125 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 125 g másla, 140 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 žloutek, 5 lžic nugety
V kastrůlku smíchejte mléko s moukou a povařte ho, aby vám vznikla hustá kaše. Když vychladne, utřete máslo s cukry, žloutkem a nugetou. Nakonec po lžících vmíchejte zchladlou kaši, a krém je hotový.
Kam se hodí: Na domácí mini laskonky, kakaové dortíčky nebo pruhované hvězdičky.
3. Karamelový ze žloutků
Potřebujete: 3 žloutky, 4 lžíce karamelového slazeného mléka, 100 g cukru, 170 g másla
Ve vodní lázni vyšlehejte žloutky s cukrem a kondenzovaným mlékem. Když základ zhoustne, odstavte ho z vodní lázně a nechte zchladnout. Pak ho už jen vyšlehejte s máslem, a je to.
Kam se hodí: Na klášterecké štafetky, jeptišáky i plněné ořechy.
4. Lehký kokosový
Potřebujete:250 ml mléka, 3 a půl lžíce bramborového škrobu, 3 a půl lžíce cukru moučka, 1 vejce, 200 g másla, 50 g strouhaného kokosu
Mléko nalijte do hrnce, přidejte bramborový škrob, cukr i vejce. Vše metličkou dobře promíchejte a základ krátce povařte. Když zchladne, zašlehejte k němu máslo i kokos. Vyplatí se kokos ještě předtím rozmixovat, bude drobnější a krém bude lépe držet. Pokud budete dělat cukroví těsně před Štědrým dnem, nahraďte máslo tuhou šlehačkou.
Kam se hodí: Do kokosových strapáčků nebo na rohlíčky s krémem.
5. Ovocný s rumem (bez másla)
Potřebujete: 200 g marmelády (rybízové, meruňkové), 200 g mletých vlašských ořechů, 50 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce rumu
Tentokrát nemusíte nic šlehat, stačí jen větší miska, lžíce a potřebné ingredience. Smíchejte marmeládu (ne džem, v něm jsou kousky ovoce), ořechy, případně cukry (kdo nemá rád vyloženě sladké, tak dá cukru méně) a na mírné rozředění a pro vůni i rum.
Kam se hodí: Na oskarky, mandlové tyčinky nebo rumové špičky.
Další inspiraci najdete v rubrice Vánoční cukroví. A jaký krém je ten váš nejoblíbenější?