Článek
Dokážete si představit kuchyni bez rajčat? Sušená, nakládaná, čerstvá nebo upečená na grilu dokážou dát šmrnc kdejakému pokrmu. Zkuste je tentokrát zakomponovat do salátu, který vás v teplých dnech osvěží nebo může posloužit jako lehká příloha k šťavnatému steaku.
Rajčatový salát s česnekovými krutonky
Suroviny na 4 porce: 600 g mixu různých druhů rajčat, 1 svazek jarních cibulek, hrst lístků máty, 6 lžic olivového oleje, šťávu z jedné limetky, 1 lžičku balzámového octa, 1 malou bagetu, 1 stroužek česneku, sůl, pepř
Postup: Větší rajčata nakrájejte na měsíčky, menší na poloviny a z jarních cibulek nakrájejte najemno bílou část. Vše dejte do mísy a opatrně promíchejte. V misce promíchejte 3 lžíce olivového oleje, šťávu z limetky, balzámový ocet, sůl a pepř. Na salát nalejte zálivku, ještě jednou opatrně promíchejte a nechte chvíli uležet. Mezitím nakrájejte na kostičky bagetu. Do jiné misky dejte zbylý olej s prolisovaným stroužkem česneku, nasypte do ní kostičky bagety a důkladně smíchejte. Kostičky pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova. Salát rozdělte na 4 porce, na každou dejte hrst krutonků, dozdobte lístky máty a podávejte.
Tip: V létě můžete stejným způsobem připravit salát z rajčat upečených na grilu.
Na jaře v kuchyni rozhodně odlehčujeme: zkuste tyhle pečené mističky se salátem nebo jarní brambory se špenátem a fetou!
Jak připravujete rajčatový salát doma vy?