Hlavní obsah
3,3
(64)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Úplně slyším vaše reakce: Tak tu nám dělali ve školce a nikdy mi nechutnala! Radíme– dejte šunkové pomazánce druhou šanci. V této verzi je přiostřená křenem a hořčicí a myslíme, že vám chutí připomene klasickou šunkovou rolku. Navíc k výrobě můžete použít konce ze šunky, které seženete za dobrou cenu ve výborné kvalitě.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 200 g šunky
  • 2 lžíce smetany
  • 140 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 1 lžička smetanového křenu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
K podávání
  • 8 plátků světlého toastového chleba
  • 4 ks kyselých okurek
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 1 svazek ředkviček
Článek

Postup

01.

Šunku nakrájejte na menší kousky a umelte nebo rozmixujte najemno. Postačí vám výkonný tyčový mixér a vyšší užší nádoba. Při mixování přidejte sladkou smetanu.

02.

Rozmixovanou šunku dejte do mísy a promíchejte s ostatními ingrediencemi. Množství křenu, hořčice a citronové šťávy dolaďte podle chuti, začněte vždy s menším množstvím. Solit pravděpodobně nebude vůbec potřeba.

03.

Hotovou pomazánku nechte chvíli v chladu rozležet a podávejte se spoustou zeleniny a bylinek podle chuti. Jestli si chcete opravdu pochutnat, upečte si k pomazánce domácí toastový chléb.

Tipy: Do pomazánky můžete vmíchat i najemno nastrouhanou kyselou okurku nebo kapary. Tato verze je dietnější, když si ale nehlídáte váhu, můžete lžíci sýru nahradit dobrou a rychlou domácí majonézou, pomazánka bude krémovější. S chlebovými tyčinkami, slanými sušenkami a špalíčky zeleniny se hodí i jako dip.

Šunka je prostě šunka a nic se jí nevyrovná. Pro slavnostní příležitosti se hodí pečená šunka na medu podle Coolinářky. A jestli se vám nechce vařit a vyrazíte na jídlo ven, je dobré vědět, kdo má u bufetu krájet teplou šunku.

Načítám