Článek
Nadýchaná, krémová, taková je vzpomínka na šunkovou pěnu z dětství. Pomazánku, která se rozplývala na jazyku a maminka ji schovávala stranou, aby zbylo i na druhý den na svačinu do školy. Nejlepší je z dušené vepřové šunky, ale připravit ji můžete odlehčeně i z krůtí nebo kuřecí. Snažte se však, aby obsahovala co největší podíl masa a méně soli. Tu si pak do pěny přidáte dle vlastní chuti.
Šunková pěna z žervé
Na 4 porce potřebujete: 300 g dušené vepřové šunky, 200 g žervé, hrst nasekané petrželky, sůl, pepř
Postup: Vepřovou šunku nakrájejte na kousky. Rozmixujte nahrubo ponorným mixérem. Přidejte žervé a mixujte do hladka. Nakonec zlehka vmíchejte nasekanou petrželku a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s pečivem.
Tip: Část žervé můžete v receptu nahradit máslem. Pěna bude ještě našlehanější.
Také se vám sbíhají sliny při vzpomínce na tuhle „retro pochoutku“?