Článek
Češi jsou přesolení. A to skoro všichni. Nadměrný příjem této bílé potraviny je v podstatě základním rysem místního jídelníčku. Myslíte, že vás se to netýká?
Doporučená denní dávka soli je pět gramů. Průměrný Čech přijme čtyři gramy soli již v hotových výrobcích. Jsou to třeba sýry, uzeniny, pečivo, různé pomazánky, konzervy, kořenicí směsi, samozřejmě slané tyčinky a chipsy, ale i kukuřičné lupínky, instantní ovesné kaše, sušenky a různé cereálie. Na hranici doporučené dávky se tedy dostanete, i kdybyste svá jídla prakticky vůbec nesolili.
Pokud je solíte a spotřebujete tímto způsobem více než jeden gram, už jste hranici přesáhli. A pro vaše tělo to vůbec není dobře.
Kvůli soli můžete tloustnout
„O cukru se hovoří jako o bílém jedu, ale na sůl se často zapomíná. Přitom rizika vysokého příjmu soli nejsou menší,“ říká PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. „Nadbytek soli vede ke zvýšené zátěži ledvin, vylučování vápníku močí a tím k jeho ztrátám, také se zvyšuje krevní tlak, což znamená velkou zátěž pro cévy a celý kardiovaskulární aparát,“ upřesňuje odbornice.
Podle ní také existuje jasná souvislost mezi nadměrnou konzumací soli a přibíráním na váze. „Vyšší příjem soli také nepřímo přispívá ke vzniku obezity, protože slané zvyšuje chuť k jídlu. Po snědení slaných pokrmů zpravidla následuje chuť na slazené potraviny, často na sladké nápoje,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.
Sůl je stejně jako cukr návyková, což je svým způsobem pozitivum. Nemůžete totiž říct, že málo slané vám nechutná, protože tak máte holt nastavené chutě. Když začnete solit méně, za nějakou dobu si odvyknete. Pomůže vám s tím také pravidlo 21 dní!
Výrazná chuť i bez solení
„Když jsem přestávala solit, zpočátku jsem měla pocit, že jídlo nemá žádnou chuť. Sůl totiž ochromuje chuťové pohárky a chvíli trvá, než se vnímavost na chutě plně obnoví. Jakmile se tak ale stane, nebudete už potřebovat sůl v kuchyni téměř nikdy,“ říká z vlastní zkušenosti výživová poradkyně Cecílie Jílková z poradny Najím se a zhubnu.
Navíc existuje spousta jiných, zdravějších ingrediencí, které dokážou vašemu jídlu dodat plnou výraznou chuť. Poradkyně Cecílie Jílková doporučuje tyhle:
• Sladko-kyselá ochucovadla – mnoho zeleninových jídel, salátů, pomazánek a omáček lze dělat ve sladko-kyselé variantě. Použijte citron nebo ocet a med.
• Pálivé ingredience – pálivá jídla také nemusí být tak slaná, vsaďte na česnek, pepř, křen, zázvor nebo chilli.
• Bylinky – kombinace nejrůznějších bylin může vyladit chuť pokrmu, aniž by ho bylo potřeba solit. Vyzkoušejte bazalku, oregano, rozmarýn, majoránku, tymián, kopr, libeček, řeřichu, kerblík nebo medvědí česnek.
• Mírně solené ingredience – některé potraviny už sůl obsahují, proto nemusíte žádnou další přidávat. Vyzkoušejte shoyu omáčku, sušená rajčata, kvalitní hořčici nebo mořské řasy.
Myslíte, že solíte příliš?